Hlavní obsah

Nejste tu vítáni, upozorňují cedule v Japonsku turisty

Novinky, mšv

Turisté mířící teď na jaře do Japonska mohou být překvapeni nepříliš vybíravými cedulemi. Ty je zrazují od vstupu do některých míst, například chrámu Nanzoin, píše server Daily Mail. Důvodem je, že se cizinci v minulosti na takových místech nechovali dvakrát ohleduplně, šplíchali se v posvátném vodopádu nebo kvůli lepším fotkám lezli na střechy.

Foto: Profimedia.cz

Dominantou chrámu Nanzoin je socha ležícího Buddhy.

Článek

Japonsko je obzvlášť na jaře vyhledávané pro kvetoucí sakury, jen během loňského března a dubna ho navštívilo na 5,5 milionu lidí. Čím dál více provozovatelů turistických atrakcí se ozývá, že jim je přítomnost nevychovaných cizinců protivná. Na některých místech se proto objevily cedule, které návštěvníky ze zahraničí upozorňují, že nejsou vítáni.

Je to právě případ chrámu Nanzoin na ostrově Kjúšu, kde je hlavní dominantou velká socha ležícího Buddhy. Podle hlavního kněze Kakuja Hajašiho problém s turisty vznikl už někdy před 10 lety, kdy u chrámu začalo denně zastavovat 20 až 30 autobusů s lidmi z výletních lodí. Někteří z nich prý nahlas pouštěli hudbu, šplíchali se v posvátném vodopádu a nebylo ani výjimkou, že šplhali na střechu, aby našli lepší záběr na fotky.

Problém řešili i na dalších místech

V uplynulých letech se k turistům postavili stejně odmítavě ve svatyni Jatsuširo, rovněž na ostrově Kjúšu. Zavedli v ní řád, podle nějž se neměli míchat pravidelní návštěvníci šintoistického chrámu s turisty, aby nebyl rušen poklid svatostánku. Jenže ceremonie se pak konaly právě ve dnech, kdy v přístavech kotvilo nejvíce lodí a turisté nebyli do areálu vpuštěni.

Městské úřady na představitele svatyně tlačily a přinutily je, aby cizincům místo opět zpřístupnili. Zákaz měl totiž negativní vliv na místní obchod. Od loňska je proto chrám otevřený zase všem.

Podle serveru Daily Mail to ale nejsou jen náboženské stavby, které se k turistům stavějí odmítavě. Například jeden provozovatel baru v Kjótu má s návštěvníky rovněž negativní zkušenosti. Namísto cedulí ale přišel se strategií, kdy skupinám o více než pěti cizincích tvrdí, že má v podniku plno a není pro ně tudíž místo. Kjótu obecně navíc hrozí, že by se mohlo stát další obětí masového turismu, podobně jako třeba Barcelona či Benátky.

Přestože jsou nejpočetnější skupinou návštěvníků Japonska Číňané, nejsou to jen oni, kdo zkouší, kam až sahá hranice japonské zdvořilosti a pohostinnosti. Svůj kus viny nesou podle serveru South Morning China Post také západní turisté. Přesto se v minulosti v zemi vycházejícího slunce uvažovalo o zavedení takzvaných „chinese-only“ zón, které by na některých místech oddělily čínské turisty od jiných národností.

Reklama

Výběr článků

Načítám