Hlavní obsah

Nejstarší lázně v Sasku jsou k Čechům přívětivé

Novinky, Michael Švarc (Bad Schandau)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí urazit několik málo kilometrů od severní hranice Česka s Německem a je to jako jiný svět. S lehkou nadsázkou lze prohlásit, že tráva je zelenější, domy upravenější a lidé více usměvaví. V nejstarších saských lázních Bad Schandau, asi 15 minut cesty od Hřenska, si odpočine tělo i duše. Ať už procházkou podél idylické labské kolonády nebo v rozličných saunách zdejšího wellness resortu.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Bad Schandau jsou nejstarší lázně v Sasku.

Článek

Ve městě, jehož český překlad Žandov asi v životě nikdo nepoužil, se neztratí žádný našinec neznalý němčiny. Vzhledem k sympatické vzdálenosti od českých hranic jsou i prospekty v infocentru psány v české verzi, v místních restauracích lze narazit na českou obsluhu a na parkovištích u Lidlu na české espézetky.

Malebné městečko v labském kaňonu si musí při první návštěvě zamilovat snad úplně každý. Typické lázeňské stavby podél říční kolonády vzbuzují dojem přímořských letovisek, malebné a upravené parčíky s lavičkami lákají k posezení nad knihou. Okolní lesy národního parku Saské Švýcarsko zase poskytují stín těm, na které sluníčko v létě moc pálí, a aktivit, které se v okolí Bad Schandau dají podniknout, je nepřeberné množství.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Kolonáda podél řeky vybízí k línému odpoledni.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Nejlepší hotely mají výhled přímo na Labe.

Ale významné je město, jak už plyne z názvu (Bad = lázně), hlavně kvůli lázeňství. Jeho rozvoj zde započal kolem roku 1730, když byl v nedalekém údolí Křinice objeven ozdravný železitý pramen. Ten se ovšem nezačal využívat k popíjení, ale ke koupelím. A právě zdejší termální lázně Toskana Therme jsou jedním z největších lákadel městečka.

Podvodní hudba i bylinné sauny

Areál se nachází jen desítky metrů před řekou, z venkovního bazénu se dá plynoucí Labe velmi dobře pozorovat. Vstupné není vzhledem k tomu, co lázně nabízejí, nijak závratně vysoké. Pokud máte čas, na dvě hodiny rovnou zapomeňte, za takový krátký čas nestihnete ani pořádně vlézt do sauny. A vzhledem k tomu, že cena za čtyři hodiny už není o moc vyšší, určitě si připlaťte.

Ceny pro dospělého
2 hodiny432 Kč
4 hodiny540 Kč
Celodenní702 Kč
Zdroj: Toskana World, více zde

Vedle bazénů v hlavních prostorách najdete místnost pojmenovanou Liquid Sound (tekutý zvuk). Jedná se o kulatý bazén s lehce slanou vodou, která příjemně nadnáší. Na jeho dně, ale i podél místnosti, jsou umístěny reproduktory, ze kterých se line příjemná relaxační hudba.

Na stropě se promítají květiny, motýli či podobné motivy a osvětlení mění barvu od fialové po tyrkysovou. Když se ponoříte pod hladinu, hudba bude příjemně rezonovat vodou a v kombinaci s projekcemi a barvami se jedná o skvělou formu odpočinku.

Foto: Toskana World

Večer v lázních panuje intimnější atmosféra.

Dlouhý čas se dá strávit ve wellness zóně v několika druzích saun. Ty jsou smíšené a pravidla velí odhodit plavky i stud. Nachází se zde aromatická bylinná pára, která má 55 stupňů a nadýcháte se v ní například výparů z heřmánku či šalvěje. Ve vedlejší 65stupňové páře stojí velký solný krystal, taktéž dobrý na dýchací cesty. Trojici vnitřních saun uzavírá klasická finská s 95 stupni.

Pokud se chcete nalokat čerstvého vzduchu, dvě sauny — jedna kamenná a jedna opět klasická finská — se nacházejí také venku. Za denního světla se tak obyvatelům, kteří bydlí ve vyšších patrech okolních domů, postaráte o hezký výhled.

V jiném světě

Pokud jste si na Bad Schandau vyčlenili jen jediný den, nemáte šanci pojmout vše, co městečko a okolí nabízejí. Turisticky známým místem Saského Švýcarska je třeba kamenný most Bastei, který se klene mezi pískovcovými skálami a dalo by se říct, že je určitým symbolem německé části národního parku, podobně jako Pravčická brána je symbolem té české.

Přímo ve městě můžete za nějaké euro padesát vyjet elektrickým výtahem na elegantní vyhlídku s panoramatickým výhledem do krajiny a občerstvit se v tamní hospůdce.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Elektrický výtah vyveze návštěvníky na vyhlídku s panoramatickým výhledem na městečko.

Zážitkem je už samotný příjezd do Bad Schandau. V bývalé rybářské vesničce Postelwitz, která je jak z malovaného obrázku, se nacházejí citlivě zrekonstruované hrázděné domy. Ulice jsou uklizené, okna a balkóny přetékají květinami a člověk má pocit, že se zde zastavil čas. Němci, minimálně ti, kteří žijí v menších obcích, mají ke svým domovům totiž mnohem vřelejší vztah.

Foto: Michael Švarc, Novinky

V jedné z částí Bad Schandau, vesničce Postelwitz, se nacházejí hrázděné domy.

Nikde není ani o stéblo trávy navíc. Lavičky, které se na každém kroku nacházejí, nejsou zničené ani počmárané. Dokonce i domy, které nemají opravené fasády, vypadají tak nějak reprezentativněji. Bad Schandau je jiný svět — iluze, ze které je návštěvník vytržen hned, jakmile přejede český hraniční přechod a ocitne se na silnici plné záplat a obklopen vysokou trávou, která kolem vozovky vesele bují.

Anketa

Navštívili jste někdy Bad Schandau?
Ano
63,9 %
Ne
36,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 169 čtenářů.

Kdy jít do lázní?

Pokud se chystáte v Bad Schandau zajít především do zdejších lázní Toskana Therme, je dobré si říct, co od návštěvy očekáváte a od toho odvíjet například i čas a dobu návštěvy. V neděli a obzvlášť přes léto je narváno k prasknutí. Přes odpoledne sem přijíždějí rodiny s dětmi a parkoviště je prakticky plné.

Po šesté hodině je naopak vcelku vylidněno a budete si tak moci užít většího prostoru nejen v bazénech, ale hlavně v saunách, kde není mačkání zrovna dvakrát příjemné.

Nejvíce se ale vyplatí dorazit do lázní v pátek či sobotu pozdě večer. Otevřeno je do půlnoci (v ostatní dny jen do 22:00 hodin, při úplňku do 02:00 hodin). Nejen, že je tu téměř prázdno, ale celý areál je krásně nasvícen a má mnohem intimnější atmosféru než v denním světle. 

Pokud se vám navíc podaří chytit chladnější a deštivé počasí, bude od Labe stoupat mlha. A když jste ve venkovním bazénu, jsou barevná světla, která skrze ni prosvítají, vyloženě mystická. 

Co se týče času, dvě hodiny jsou málo. Pokud míříte hlavně do saun, stihnete celou proceduru (saunování a následné ochlazování a odpočinek) maximálně dvakrát. Také asi budete neustále sledovat hodinky, jestli už nemáte náhodou jít. Lepší budou čtyři hodiny, za které si odpočinete mnohem víc a nebudete se muset zbytečně stresovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám