Hlavní obsah

Nejstarší dochovaný parní stroj v Česku po renovaci zamíří mezi exponáty

Novinky, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na začátku příštího roku se bude moci Muzeum Novojičínska chlubit dalším významným exponátem. Jedná se o zřejmě nejstarší dochovaný parní stroj v České republice. Vloni na podzim ho muzejníci objevili náhodou v depozitáři a nyní se po odborné renovaci stane skvostem připravované stálé expozice Nového Jičína v 19. a 20. století. „Věřím, že se nám podaří tento stroj dostat i do seznamu kulturních památek České republiky,“ prozradil plány Radek Polách z Muzea Novojičínska.

Článek

Právě on se vloni obrátil na brněnského experta na technické památky Tomáše Flimela. Chtěl zjistit přibližný původ a zaměření objeveného stroje. Znalec a restaurátor pak při pohledu na asi šest metráků vážící mechanismus užasnul.

„Je to naprostá rarita, nic takového jsem dosud neviděl,“ liboval si Flimel. Vyjmenoval i argumenty, proč je stroj unikátem. „Stojatý jednoválcový parní stroj z litiny má ozdobné hlavice výztužných sloupků, takže žádná sériová výroba. Také opracování některých díků je skvostné, smekám před tehdejšími mistry. Něco takového by dnes už málokdo zvládnul.“

Podle Polácha není jasné, jak dlouho byl parní stroj v skryt v depozitáři muzea. „Pochází z německých prvorepublikových sbírek, ke kterým scházejí inventární knihy. Ale když už tehdy měli důvod parní stroj přestěhovat do muzea, tak asi nešlo o běžný kus,“ naznačil. Domnívá se, že by dokonce mohlo jít o vůbec první parní stroj v Novém Jičíně, který v roce 1832 spustil továrník Döpper ve své textilce. Ta stála na nynější Tyršově ulici, kde je v současnosti střední škola. „Určitě se pokusíme zjistit původ našeho stroje a snad se potvrdí naše mínění, že novojičínský je ještě starší než pražský (ten je z poloviny 19. století - pozn. red.),“ přeje si muzejník Polách.

Parní stroj, který má být součástí chystané expozice věnované novojičínským slavným průmyslníkům, se do Nového Jičína vrátil po více než tříměsíčních restaurátorských pracech Flimela. Ten nad ním spolu se synem Tomášem a kolegou Janem Kopřivou strávil stovky hodin. „Neměli jsme ho zprovoznit, ale i tak to bylo náročné, protože k takovým věcem už neexistují výkresy. Naštěstí se dochovaly téměř všechny součásti, scházely jen drobnosti,“ poukázal brněnský odborník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám