Hlavní obsah

Nejsilnější pas mají Japonci a Singapurci. Češi jsou na sedmém místě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonci a Singapurci jsou držiteli nejsilnějších světových pasů. Znamená to, že mohou bezvízově vycestovat do 190 zemí. Špatně na tom nejsou ani Češi, kteří se o sedmou příčku dělí s Maltou, a mohou navštívit 183 států, aniž by nejprve museli žádat o vízum. Žebříček zveřejnila společnost Henley & Partners.

Foto: Profimedia.cz

Singapurský pas

Článek

Singapurci a Japonci v žebříčku síly pasu dlouhodobě vedou. Ještě na jaře prvenství sdíleli s Jižní Koreou, která je nyní druhá. O pozici se dělí ještě s Německem a Finskem — všechny tři státy mají bezvízový styk s celkem 188 zeměmi.

Nová budova singapurského letiště Changi je úchvatnou zahradou s obřím vodopádem

Tipy a trendy

Následují na třetím místě Dánsko, Itálie a Lucembursko se 187 zeměmi, Francie, Švédsko a Španělsko se 186, nebo Rakousko, Nizozemsko, Portugalsko se 185. Češi si už nějakou dobu drží sedmou pozici, jsou na tom s bezvízovým stykem o něco lépe než například Nový Zéland či Austrálie, které se umístily na osmém a devátém místě. Devátí jsou také Slováci, mohou do 181 zemí.

Jedním z největších skokanů jsou Spojené arabské emiráty, které si od minulého roku polepšily o šest míst. Velmi razantní je proměna za poslední dekádu, v roce 2009 byl blízkovýchodní stát na 61. příčce.

Víceméně se nemění ani země na opačné straně, tedy ty s nejmenším počtem bezvízových styků. Nejhůř je na tom Afghánistán s 25 státy, Irák s 27, Sýrie s 29 a Somálsko s Pákistánem s 31.

Země s nejsilnějšími pasy
StátBezvízový styk
1. Japonsko, Singapur190 zemí
2. Jižní Korea, Německo, Finsko188 zemí
3. Dánsko, Itálie, Lucembursko187 zemí
4. Francie, Švédsko, Španělsko186 zemí
5. Rakousko, Nizozemsko, Portugalsko185 zemí
6. Norsko, Švýcarsko, Spojené království, USA, Belgie, Kanada, Řecko, Irsko184 zemí
7. Česká republika, Malta183 zemí
8. Nový Zéland182 zemí
9. Austrálie, Litva, Slovensko181 zemí
10. Island, Maďarsko, Lotyšsko, Slovinsko180 zemí
Zdroj: Henley & Partners

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám