Hlavní obsah

Nejosamělejší poštovna světa je obklopená nehostinnou pouští

Duny, duny a nic než duny. A uprostřed nich, hluboko v nehostinné poušti Tenger, jež se nachází na území čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, stojí odlehlý poštovní úřad, který je popisován jako ten nejosamělejší či nejodlehlejší na světě. Malá dřevěná bouda po desítkách let netečnosti díky několika nadšencům opět ožívá.

Foto: Profimedia.cz

Pošta se nachází v dunách pouště Tenger (ilustrační foto).

Článek

Pověst nejodlehlejší pošty na světě má britská úřadovna v Antarktidě. Poštovna v Číně by jí však jistě mohla konkurovat. Od nejbližší silnice je vzdálená 10 kilometrů a životem zrovna nekypí. Bouda o rozloze 15 metrů čtverečních byla přes 35 let opuštěná a málokdy ji někdo navštíví, píšou servery Oddity Central a News 18.

Čirou náhodou se však dřevěná poštovna dostala do hledáčku několika nadšenců, kteří se rozhodli úřad uprostřed ničeho přivést k životu. Loni v prosinci odsud odešlo na 20 tisíc dopisů a pohlednic, a to zejména díky Číňance známé pouze pod jejím příjmením Čangová. Právě ta je jednou z osob, které se o revitalizaci budovy postaraly.

Se svým kamarádem a s pomocí internetu vymyslela způsob, jak odlehlý poštovní úřad přivést k životu. Lidem nabízí, že odsud mohou odeslat psaní, aniž by místo reálně navštívili — dopis či pohlednici zkrátka Čangová napíše místo nich. Ukázalo se to jako skvělý nápad, o který lidé projevili značný zájem. Obzvláště během pandemie.

Čangová s kolegy má teď napilno, aby zvládla uspokojit poptávku, která po listovních zásilkách z dost možná nejosamělejší poštovny panuje. Lidé totiž dopisy nechtějí posílat pouze na další místa v Číně, ale i do zahraničí, třeba do Singapuru či Austrálie. Stačí totiž požádat online.

Psaní mají speciální razítko

Pro Čangovou a další nadšence byla rekonstrukce dobrodružstvím. Jen 20 dní jim zabralo, než do dun přivezli materiál na opravu, poté museli ještě získat povolení od Čínské pošty, aby mohli odlehlý úřad provozovat.

Teď tu každý den píšou dopisy či pohlednice, které jsou opatřeny unikátním razítkem. Zásilky jsou poté odvezeny k silnici, kde si je již vyzvedne poštovní vůz.

Britská pošta v Antarktidě hledá nové zaměstnance na počítání tučňáků

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám