Hlavní obsah

Nejodlehlejší michelinská restaurace světa bude ještě odlehlejší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má pověst světově nejodlehlejší restaurace oceněné Michelinem. Podnik Koks, nacházející se na Faerských ostrovech, svůj titul nyní ještě více utuží. Bude se totiž stěhovat dále na sever, a to ke grónskému městu Ilulissat. Severská země díky tomu dostane vůbec první michelinskou restauraci.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace Koks se dosud nacházela ve farmářském domě na Faerských ostrovech.

Článek

Restaurace Koks získala věhlas nejen díky dvěma michelinským hvězdičkám, ale i pro svou lokalitu. Hostům je totiž v posledním úseku cesty přistaven automobil, aby je k chatce odříznuté od civilizace dopravil.

Šéfkuchař Poul Andreas Ziska se teď rozhodl, že na dvě léta podnik přesune do Grónska, konkrétně do Ilimanaq Lodge, luxusního hotelového resortu, jenž leží asi 40 minut jízdy lodí od Ilulissatu. Agentura Bloomberg připomíná, že tím severská země získá vůbec první restauraci oceněnou michelinskou hvězdou.

Přesun restaurace je pro Zisku tak trochu i nutnost. Aktuální prostory, v nichž podnik sídlí od roku 2018, totiž provozním potřebám úplně nevyhovují. „Dům byl postaven v roce 1741 a má strop vysoký asi dva metry, takže číšníci se musejí pořád ohýbat,“ konstatuje Ziska. „Myslím, že farmáře v minulosti ani nenapadlo, že by se prostory využívaly jako restaurace,“ doplnil.

Šéfkuchař sice našel vhodnou plochu pro stavbu nové restaurace na Faerských ostrovech, ale po dlouhých byrokratických tahanicích se projekt ani nezačal realizovat. „Jsou to čtyři roky a my stále nemáme povolení ke stavbě nové restaurace,“ tvrdí šéfkuchař s tím, že do celé věci začaly mluvit také organizace na ochranu životního prostředí.

Na dva roky určitě

Tým restaurace Koks ovšem oslovila společnost World of Greenland, která provozuje v Grónsku mimo jiné zmíněný resort Ilimanaq Lodge. Ziskovi tak vytrhla trn z paty a vyřešila za něj praktický problém. Podnik v nových dočasných prostorách nabídne kapacitu pro 30 hostů, sloužit bude zejména lidem ubytovaným v komplexu.

Koks má být v provozu od poloviny června do poloviny září v tomto a příštím roce, zbývající volné stoly si lze rezervovat od začátku března. Ziska nevylučuje, že restaurace v Grónsku nezakotví na delší časové období.

„Je to jedinečná příležitost, jak ukázat naše fantastické syrové materiály a přírodu,“ míní Palle Jerimiassen, starosta kraje Avannaata, jehož je Ilulissat hlavním městem. „Snad to pro nás bude mít dlouhotrvající efekt.“

FOTO: Největší jezero Faerských ostrovů je přírodní optickou iluzí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám