Hlavní obsah

Nejmenší národní les v Americe? Tvoří ho jen 33 stromů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik stromů už tvoří les? V USA třeba 33. Přesně z tolika se totiž skládá nejmenší americký národní les Adak, nacházející se na Aljašce. Původ nezvykle malého hájku se datuje do období druhé světové války, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Les na Aljašce (ilustrační foto)

Článek

První stromy byly v jinak relativně holé krajině vysazeny na rozkaz brigádního generála Simona Bolivara Bucknera Jr, který chtěl tímto krokem povzbudit své podřízené. Ti totiž na opuštěných Aleutských ostrovech strážili pobřeží před Japonci. Morálka mužstva kvůli odlehlosti souostroví postupně upadala a nevlídné počasí — vítr, déšť, mlha a mrazivé teploty — jim k náladě moc nepřidávalo.

V roce 1943 byly proto vysazeny první jehličnany, které měly zastupovat vánoční stromky. Další pak byly vysazovány v průběhu následujících dvou let. Mnoho jich ale kvůli drsným klimatickým podmínkám nepřežilo, vojáci proto nechali vztyčit ceduli s ironickým nápisem Vstupujete a opouštíte národní les Adak.

O padesát let později cedule stále stojí a status národního lesa Adaku už nikdo nevzal. Porost se od té doby o něco rozrostl, není však jasné, zda díky zásahu člověka či nikoli. Místní každopádně drží tradici a o Vánocích jehličnany zdobí světýlky.

Na Aljašce se nachází i největší národní les v USA. Je jím Tongass, který se rozkládá na 17 milionech akrech.

Severoamerické velké jezero ukrývá tisícovku lodních vraků

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám