Hlavní obsah

Nejlepší mrakodrap světa je v Londýně

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnský mrakodrap Shard, který se veřejnosti otevřel v loňském roce, získal v těchto dnech prestižní ocenění Emporis Skyscraper Award udílené mezinárodní porotou odborníků. Druhé místo si získala výšková budova ve Vídni, třetí originální hotelový rezort v Číně.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Shard sahá vysoko nad střechy okolních domů.

Článek

Mrakodrap Shard (v překladu Střep), nápadně vyčnívající nad střechy britské metropole, budil mediální i turistickou pozornost zejména v minulém roce, kdy byl oficiálně zpřístupněn návštěvníkům. Stojí nedaleko slavného Toweru a měří bezmála 310 metrů. Zájemcům nabízí unikátní pohled na londýnské panorama.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Mrakodrap Shard, dominanta moderní londýnské zástavby

O cenu Emporis Skyscraper Award bojoval Shard, jehož otcem je architekt Renzo Piano, s více než 300 výškovými budovami světa. Podmínkou bylo, aby měřily minimálně 100 metrů. Toto ocenění získávají zajímavé světové budovy už od roku 2000. Odborníci je hodnotí podle rozličných kategorií a kritérií.

Za moderní londýnskou chloubu dosadili přední světoví architekti na pomyslnou stříbrnou příčku DC Tower 1 ve Vídni. Mrakodrap navrhl francouzský architekt Dominique Perrault. Stavba byla dokončena stejně jako Shard v roce 2013.

Foto: Profimedia.cz

DC Tower 1 v rakouské metropoli

Porotu Emporis Skyscraper Award si získal také luxusní hotelový komplex Sheraton Huzhou Hot Spring Resort v Chu-čou v Číně. Umístil se jako třetí. Prosklená budova, dosahující výšky 102 metrů, má tvar oblouku, proto bývá přirovnávána ke koňské podkově.

Foto: Profimedia.cz

Čínský Sheraton Huzhou Hot Spring Resort

Hotelový rezort, který bývá po setmění nepřehlédnutelný díky výraznému modrému nasvícení, byl dokončen v říjnu loňského roku. Hostům nabízí několik set pokojů, vícero restaurací a kaváren, wellness i dětský bazén. Nadšence do moderní architektury si získá mimo jiné svojí vzdušností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám