Hlavní obsah

Nejlepší letiště v Evropě? O titul se dělí čtyři města

Novinky, mšv

Cork, Bilbao, Lyon a Řím. V těchto čtyřech městech naleznou turisté nejlepší evropská letiště. Vyplynulo to z udílení výročních cen ACI Europe Best Airport Award. Každé z letišť stojí v samostatné kategorii podle své vytíženosti. Hodnocení se odvíjí například od poskytovaných služeb, kvality obchodů nebo bezpečnosti, uvádí server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z nejlepších evropských letišť mají ve francouzském Lyonu.

Článek

Letiště v irském Corku, které se umístilo v kategorii pod pět milionů pasažérů, bylo pochváleno za uzpůsobení a asistenci hendikepovaným osobám i za bezpečnost. Hodnotitelé také ocenili nedávnou investici letiště do stravovacích zařízení.

Španělské Bilbao zabodovalo v kategorii 5 až 10 milionů pasažérů. Porotci vyzdvihli například rychlost, s jakou se k cestujícím dostanou zavazadla po vykládce, ale rovněž bezpečnost.

V kategorii od 10 do 25 milionů lidí se umístilo letiště Lyon-Saint Exupéry ve Francii, zejména pro svůj nový terminál se skvělými bezpečnostními technologiemi. Hodnotitelé pochválili, že se letiště zabývá udržitelností, snaží se snížit hluk a obecně zanechávat co nejmenší ekologickou stopu.

Nejvíc eko jsou na Menorce

Co se týče poslední kategorie, tedy nad 25 milionů návštěvníků, získalo prvenství letiště Fiumicino v Římě, které zároveň obhájilo prvenství z loňska. Podle porotců dobře zvládá otázku bezpečnosti, navíc úzce spolupracuje s leteckými společnostmi.

V každé kategorii bylo zároveň vyhlášeno letiště, které je cestujícím vysoce doporučeno. Jsou to letiště London City a Bristol ve Velké Británii, Marco Polo v Benátkách nebo Mnichov a Kodaň.

Zvláštní cenu za důraz na životní prostředí obdrželo letiště na španělské Menorce, které prý investuje spoustu peněz, aby byla zachována bohatá biodiverzita a životní prostředí ostrova.

Nejlepší evropská letiště
pod 5 milionů cestujícíchCork Airport, Irsko
5 až 10 milionů cestujícíchBilbao Airport, Španělsko
10 až 25 milionů cestujícíchLyon-Saint Exupéry Airport, Francie
nad 25 milionů cestujícíchRome Fiumicino Airport, Itálie
Zdroj: Airport Council International Europe Best Airport Award

Reklama

Výběr článků

Načítám