Hlavní obsah

Nejdřív ji poškodili, teď zapálili. Peruánská socha s obřím penisem vzala za své

V Peru neznámí útočníci zničili nedávno odhalenou sochu s obřím falem, která měla připomínat předkolumbovskou civilizaci Močiků. Radnice města Moche, na jejímž území tato civilizace žila, chtěla sochou přitáhnout zájem turistů, uvedla agentura EFE. Vztyčení díla ale kritizovaly konzervativní kruhy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sochu s obřím penisem nejdřív poničili vandalové, teď ji někdo podpálilVideo: Reuters

 
Článek

Močikové jsou známí keramickými předměty, skrze které zachycovali svůj život. Dochovala se také řada keramických sošek s otevřeně sexuálním vyzněním. Močická civilizace, která na severu Peru existovala od druhého do osmého století našeho letopočtu, vynikala také důmyslnými systémy zavlažování.

Starosta Fernández nechal vztyčit sochu na připomínku této civilizace na konci loňského roku. Již na začátku ledna ale na ni zaútočili neznámí vandalové a poničili charakteristický velký falus. Druhý útok z pondělního rána pak sochu zcela zničil.

Byla to volební kampaň, tvrdí kritici

Proti umístění díla u hlavního vjezdu do obce se ozvali konzervativní představitelé, kteří považovali artefakt za „nevhodný“. Podle kritiků chtěl starosta nevšední sochou jen upozornit na sebe před krajskými volbami.

Nová peruánská socha vzbudila vášně. Obří penis hned poškodili vandalové

Cestování

Fernández, který je povoláním gynekolog, si získal v Peru jistou známost svými protesty proti pandemickým opatřením. Deníku The Guardian před časem řekl, že chce v obci umístit 30 soch připomínajících močickou keramiku, a to včetně děl se sexuálním námětem.

„V močické kultuře nebyl tento druh keramiky považován za erotický, zobrazoval božstva,“ uvedl starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám