Hlavní obsah

Návštěva rakouského Lince uspokojí duši i tělo

Právo, Petra Hanušková

Zrzavá průvodkyně Silvie se vrací z cukrárny a naše skupinka viditelně ožívá. Kousek čerstvého křupavého koláče dokáže zahnat mírnou únavu způsobenou návštěvou muzeí a procházkou po městě. Průvodkyně je také spokojená. Právě nám totiž názorně dokázala, že návštěva Lince dokáže uspokojit duši i tělo.

Foto: Turistická centrála Linec a Horní Rakousko

Jeden z nejkrásnějších výhledů na Dunajské pěší stezce, Schlöngenský meandr.

Článek

Otázka, jestli Linec nějak souvisí s lineckým koláčem, bude v hlavě vrtat asi většině návštěvníků této hornorakouské metropole.

V Linci vám řeknou, že linecký koláč vymysleli zdejší cukráři, proč by se mu taky tak říkalo. Autorství této pochoutky si však nárokuje i Vídeň a podle některých dohadů – především z šumavské strany – je jeho autorkou česká kuchařka.

Foto: Turistická centrála Linec a Horní Rakousko

Ať je to jakkoliv, linecký koláč se stal jedním se symbolů města Lince a neochutnat ho u pravých lineckých cukrářů by byla věčná škoda. Těsto koláče je sice hodně křehké, zároveň však vydrží velmi dlouho, proto je možné si ho z linecké cukrárny Jindrak objednat do všech koutů světa.

Kulturní metropole

Linec ale samozřejmě nestojí za návštěvu jen kvůli vynikajícímu koláči. Jako kulturní metropole Evropy pro rok 2009 se město prezentovalo ambiciózním sloganem Linz verändert – Linec se mění.

A podle všeho se mu to daří. „Nechceme turistům prezentovat pouze historické památky, ale především to, čím Linec žije v současnosti. Chceme ukázat, jak se v našem městě prolíná tradice s modernou,“ vysvětluje Georg Steiner z Linecké turistické kanceláře.

Stačí krátká procházka po městě a hned je jasné, co přesně měl na mysli. Historické budovy se tu odrážejí v oknech moderních staveb s prvky průmyslové architektury, v současnosti se v Linci nachází také největší kulturní staveniště Rakouska.

Foto: Turistická centrála Linec a Horní Rakousko

Linec, město, kde se mísí tradice s modernou.

V dubnu roku 2013 by zde měl vyrůst nejmodernější operní dům na světě – linecké Hudební divadlo. „V divadle budou uváděna jak díla moderních skladatelů, tak klasické opery. Po celý rok navíc bude možné v Linci navštívit zajímavé koncerty, každoročně se například v parku u Dunaje koná akce Klangwolke, v níž se hudba propojuje s digitálními médii. Za návštěvu bude stát i festival Antona Brucknera,“ doplňuje Steiner. Příští rok se tak Linec pro změnu stane městem hudby.

Technologie budoucnosti

Že v Linci spolu moderna a tradice vedou živý dialog, je možné pozorovat i na dvou významných lineckých muzeích. Stojí naproti sobě na břehu Dunaje, jedno má tvar písmene U, druhé vypadá jako jeho obrácený odraz. Muzeum umění Lentos bylo otevřeno v roce 2003 a na pravidelných výstavách se zde střídají díla malířů 19. a 21. století – Klimta, Schieleho nebo Warhola.

Stačí ale pár kroků přes most a člověk se dostane do zcela jiného světa – do světa moderních technologií a interaktivního umění v Ars Electronica Center. Centrum bylo otevřeno už v roce 1979, v roce 2009 bylo ale u příležitosti 30. výročí vzniku rozšířeno a dostalo moderní architektonickou podobu – jeho fasáda má největší LED osvětlení v Evropě.

Foto: Turistická centrála Linec a Horní Rakousko

Ars Electronica Center se pyšní největším LED osvětlením v Evropě.

Ars Electronica je zaměřeno na digitální média a nejnovější technologie. Výstavy jsou interaktivní, exponáty je tedy možné si osahat a na vlastní kůži zjistit, jak fungují.

Výstavy tak připomínají velkou futuristickou laboratoř, po které pobíhají nadšené děti a z míry vyvedení dospělí – z velké 3D tiskárny vylézá knoflík podle zadaných parametrů, speciální laser odhalí kostru i vnitřnosti skenované oběti, mluvící plastika připomínající mimozemšťana je představena jako mobil budoucnosti.

Foto: Ars Electronica Center

Mobil budoucnosti podle vize japonského umělce v Ars Electronica Center.

Velkou atrakcí centra je místnost nazvaná Deep Space, kde pomocí 3D brýlí cestují návštěvníci vesmírem, prohlížejí si zblízka Poslední večeři Leonarda da Vinciho nebo si vyzkoušejí virtuální sjezd na lyžích. Pro české návštěvníky je dokonce možné zařídit prohlídky v češtině.

„Češi tvoří třetí největší návštěvnickou skupinu, hned po Rakušanech a Italech. České skupiny provádějí po centru české studentky, které tady pracují. Kdo má o prohlídku v češtině zájem, musí se ale objednat předem, aby tu některá z nich skutečně byla,“ říká vedoucí návštěvnického centra Ars Electronica Renata Aignerová, která nás po centru provází.

Foto: Ars Electronica Center

Space v Ars Electronica Center odhaluje tajemství vesmíru.

Paní Renata je původem Češka a v Rakousku žije od roku 1982. V Linci bydlí a pracuje dlouhá léta, a tak může z vlastní zkušenosti potvrdit, že měnící se Linec není jen plakátové heslo.

„Dříve jsme ve městě trávili co nejméně času. Bylo tady špatné ovzduší kvůli průmyslu, a tak všichni na víkendy utíkali do kopců. Nakonec se ale musely splnit limity Evropské unie, vyčistil se vzduch a lidé se sem naopak vracejí,“ doplňuje Renata Aignerová.

Pěšky podél Dunaje za 23 dní s hůlkami i bez

Muzea, dobré jídlo a ještě lepší pití je jistě příjemný způsob, jak strávit například třeba prodloužený víkend v Horním Rakousku, do této oblasti se ale jezdí především za sportem. A tak hned z rána po vydatné večeři a ještě vydatnější snídani svižným krokem stoupáme do kopce a provázejí nás jen zvuky hustého lesa kolem nás.

Tentokrát nás doprovází zkušený horský průvodce, ten se naštěstí každou chvíli zastaví a nadšeně vypráví o místní fauně i floře. Les se za chvíli rozestoupí a před námi je vyhlídka s velkou informační tabulí. „A jsme tu, nejkrásnější místo na Dunaji,“ vykřikne nadšeně náš průvodce.

Foto: Petra Hanušková

Elektrická kola zpříjemní cestu kolem Dunaje i za špatného počasí.

A i když nám podzimní počasí zrovna nepřeje, výhled na Schlögenský meandr skutečně stojí za to. Řeka totiž v tomto bodě několikrát mění směr svého toku a tvoří tak nádhernou smyčku lemovanou horským hřebenem. Kdo se vydá na Dunajskou turistickou pěší stezku, toho podobných výhledů čeká po cestě několik.

Stezka vede pod zalesněnými hřebeny podél toku Dunaje z Pasova do Greinu. Byla vybudována teprve v roce 2010, není tedy ještě tolik známá. Osaměle na ní ale bloudit nebudete, i za špatného počasí zde lze potkat skupinky výletníků s hůlkami na nordic walking.

Foto: Turistická centrála Linec a Horní Rakousko

Nové křídlo Lineckého zámku ze skla a oceli patří k příkladům moderní architektury.

Stezka je dlouhá 450 kilometrů a projít její hlavní úseky trvá asi 23 dnů. Na výletníky čeká rozmanitá krajina – zalesněné svahy, rokliny, propasti a malá městečka. Na pestrou přírodní scenérii upozorňují turisty informační tabule, odpočívadla a panoramatické vyhlídky.

Na elektrickém pohonu

Horní Rakousko mají v oblibě také cyklisté, podél Dunaje totiž vede cyklostezka z Pasova až do Budapešti a v minulém roce ji projelo 660 000 cyklistů. Pro turisty je také pohodlné najmout si turistickou kancelář, která celý pobyt zařídí – od půjčení kol až po ubytování, odborný servis a dopravu zavazadel. V roce 2011 byly podél cyklostezky vybudovány dobíjecí stanice, proto je možné celou trasu absolvovat na elektrokole.

Foto: TJ, Právo

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Cestu do Lince není třeba nějak extra promýšlet, přímo do centra vás totiž doveze z Prahy nová autobusová linka Westbus. Jezdí do hlavního města Horního Rakouska dvakrát denně a jednosměrná jízdenka stojí 19 eur.

Cesta trvá přibližně čtyři hodiny a prostorné autobusy s přípojkou wi-fi a elektrickými zásuvkami jezdí z pražské Florence za stejnou cenu i do Vídně. Autem je možné jet z Prahy do Lince přes České Budějovice (250 km), z Brna pak cesta vyjde na více než tři sta kilometrů. Na dálnicích v Rakousku je třeba mít známku.

Pokud už zamíříte do těchto končin Horního Rakouska, stojí za to ujít pár kroků do vedlejší vesnice Schlägl, kde je možné ochutnat domácí pivo v tamní klášterní pivnici. Do muzea divů v Rohrbachu je to z pivního hostince pouhých deset kilometrů.

Výlet lodí

Kdo se rozhodne i na podzim vyzkoušet na vlastní kůži i Dunajskou cyklostezku, neměl by vynechat úsek Pasov–Vídeň. Tato trasa patří mezi cyklisty k nejoblíbenějším zvláště díky rozmanitému okolí, na cestě je totiž čekají barokní kláštery, středověké hrady, romantické zámky i současná architektura ve větších městech.

Cestu na kole je také možné si zpestřit výletem lodí, která až do listopadu vyjíždí z Lince a staví na některých úsecích cyklostezky. Více zde.

Schlöngenský meandr

Pasov je ideální startovní místo také Dunajské turistické pěší stezky, zvláště pokud nechcete minout Schlöngenský meandr.

Kudy jednotlivé trasy vedou a z jakých měst se na ně lze napojit, je možné zjistit na webových stránkách www.donauradweg.at a www.donausteig.com

www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Proč trávit dovolenou na samotě

Daleko od lidí, obklopeni jen přírodou, kterou zastupují třeba stáda pasoucích se krav, v domě bez elektřiny. I tak si představuje ideálně strávenou dovolenou...

Výběr článků

Načítám