Hlavní obsah

Náprstkovo muzeum představuje pohřební rituály v dalekých zemí

Do září příštího roku potrvá v pražském Náprstkově muzeu výstava nazvaná Rituály smrti, která představuje její nejrůznější podoby a rozličný přístup k tomuto fenoménu v mimoevropském prostředí. Nabízí i srovnání napříč kulturními kontexty od starověku po současnost.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Náprstkovo muzeum se v aktuální výstavě soustředí na téma smrt.

Článek

Návštěvníci si v nové expozici prohlédnou například preparované lidské hlavy zvané tsantsy z Ekvádoru, lebku domodelovanou hlínou a zdobenou lasturami z Nové Guineje, japonskou plastiku stařeny sedící u řeky Zapomnění nebo indickou malbu obřadu Satí. Jde o rituální sebeupálení vdovy na pohřební hranici manžela.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nová expozice Náprstkova muzea zavede návštěvníky do různých kultur.

„Je fascinující, jak ke smrti a odchodu blízkých přistupuje každá kultura odlišně. Po výstavách Smrt kmotřička v Českém muzeu hudby a Onen svět v Národopisném muzeu, které jsou zaměřeny na českou tradici a umění, odhaluje výstava v Náprstkově muzeu nám velmi vzdálené a někdy těžko pochopitelné zvyky mimoevropských civilizací," uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Expozice návštěvníky seznámí s vážnými i rozvernými pohřebními rituály z Číny, Egypta, Indonésie, Oceánie, Mexika, Japonska i subsaharské Afriky. „Ve třech sálech je vystaveno přes 200 jedinečných exponátů. Dokládají slova mých kolegů z evropských etnologických muzeí, že v našich sbírkách máme opravdové skvosty," řekla ředitelka Náprstkova muzea Eva Dittertová.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zájemci si prohlédnou mimo jiné také exponáty ze starověkého Egypta.

Výstava sleduje tři rituální okruhy. V části nazvané Odloučení věnuje pozornost bohům spojovaným v různých náboženstvích s umíráním a smrtí, odlišným způsobům rozloučení se s mrtvými i formám smutku. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti spojené s přechodem do světa mrtvých.

Různé způsoby zacházení s tělem před pohřbem dokládá rakev s mumií i mumiová maska z Egypta, hrobové figurky a funerální nádobí z Mexika. Zajímavé jsou také doklady forem návratu k pozůstalým a vtělování se do osob a předmětů čili reinkarnace.

Nechybějí ani doprovodné atrakce

Pro návštěvníky je připraven ateliér s aktivitami přizpůsobenými různým věkovým skupinám. Ti nejmenší si mohou vytvořit vlastní životní příběh a sestavit rodokmen. Ve výtvarných dílnách si vyrobí mexické cukrové lebky a další předměty vztahující se k mexickým oslavám Dne mrtvých. Zhotovit si mohou i japonské talismany související s rituály smrti a masky čertíků používané v japonských dětských divadelních představeních.

Výstava je součástí cyklu Národního muzea, který propojuje jeho pražské objekty. Další jeho součástí budou v lednu dvě výstavy v Nové budově a od dubna expozice Slavné pohřby a Brány slávy a nesmrtelnosti instalované v Národním památníku na Vítkově a v Lapidáriu.

Reklama

Výběr článků

Načítám