Hlavní obsah

Nadšenci vymysleli aplikaci Peakpoint, která propojuje milovníky hor

Právo, Pavel Karban

Nejen jako tzv. počítadlo výstupů, ale také jako síť spojující milovníky turistiky a hor či podpora projektů na ochranu přírody funguje ryze česká aplikace Peakpoint. Vymysleli ji auditor a konstruktér ze severu Moravy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jeden ze spolutvůrců aplikace Peakpoint, určené milovníkům hor a turistiky, Petr Mohelník, ukazuje, jak jednotlivé stránky aplikace vypadají.

Článek

„Všechno vzniklo, když jsme s kamarádem Alešem chodili po práci na hory, například na Lysou horu. A chtěli jsme vědět, po kolikáté tam už jsme,“ popsal Petr Mohelník (38). Dodal, že obdobné programy už ke stažení byly, ale jejich nevýhodou bylo, že člověk mohl tzv. z obýváku zaevidovat, že je na nějakém kopci či na místě byl.

„A to jsme nechtěli. Proto jsme vymysleli aplikaci Peakpoint, která funguje na geolokačním principu podobně jako kešky. Zaregistruje vám výstup, až když na vrcholu skutečně jste,“ vysvětlil.

Sázavský klášter zpřístupní půdu i věž

Cestování

Na přípravu aplikace potřebovala dvojice necelé dva roky, první veřejnou verzi dala do oběhu loni v březnu. Za necelý rok si ji do mobilního telefonu stáhlo na pět tisíc lidí.

„Potřebovali jsme čas na to, aby všechno fungovalo, například i v zimě nebo bez signálu. A dodali jsme už i další funkce,“ nastínil Mohelník s tím, že Peakpoint tak není jen počítadlem výstupů. „Pomáhá také spojovat komunitu lidí se společnými koníčky a hodnotami.“

Rozšířit i za hranice

Aplikace aktuálně obsahuje asi dva tisíce vrcholů z Česka, Slovenska a příhraničních oblastí Polska a Rakouska. Ke každému kopci mohou uživatelé přidat fotografie, jednotlivé výstupy mohou filtrovat podle kritérií, jako je pohoří, konkrétní vrchol či země.

Počet registrovaných míst je neomezený. „Můžeme přidat jakékoliv místo na Zemi, a to na základě žádostí uživatelů. Každý vrchol ale musí splnit předem dané podmínky,“ upozornil spoluautor Peakpointu, který věří, že jejich nápad má nadnárodní potenciál. „Chtěli bychom nyní přidávat alpské země a rozšiřovat se dál,“ potvrdil Mohelník.

Aplikace má i unikátní modul Výzvy, který umožňuje každému uživateli zakládat vlastní soukromé či veřejné výzvy i soutěže přímo v aplikaci, u kterých lze díky geolokačnímu principu fungování jen velmi těžko podvádět.

Novinkou aplikace pak bude ochrana přírody. „Nový modul bude mít název Peakcoin projekty. Chozením po horách budou lidé sbírat naši novou virtuální měnu Peakcoiny, a těmi pak přispívat na konkrétní projekty založené ve spolupráci s ochranáři,“ objasnil Mohelník, jenž podobnou aplikaci, určenou milovníkům hor, kteří je zdolávají pěšky, na kole či běžkách, prý ve světě nenašel.

Covidová turistika: Utekli jsme z měst do přírody

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám