Hlavní obsah

Nadivoko, ale legálně. Místo kempů přespávají Češi na soukromých pozemcích

Novinky, Natálie Lošková, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábořit „nadivoko“ v lese, u národních parků, v lomech nebo mezi ovocnými sady a vyhnout se tak často přeplněným kempům. A přitom beze strachu, kdy vás přijde ze snového místa někdo vyhodit. Právě to nabízí platforma Bezkempu.cz od trojice českých nadšenců do kempování. O tento způsob cestování zaznamenali autoři projektu v posledních měsících mnohonásobně zvýšený zájem.

projekt Bezkempu.czVideo: Novinky

 
Článek

„Platforma Bezkempu je o kempování nadivoko. Můžete spát, kde chcete, a přitom se nemusíte bát toho, že vás někdo z pozemku vyžene. Je to všechno legální s dovolením majitele,“ popsal Novinkám spoluzakladatel projektu Pavel Nohejl.

Se svým bratrem Petrem a dlouholetým kamarádem Michalem Strnadem platformu provozují třetím rokem a za tu dobu stihli expandovat i do zahraničí. „V České republice máme v nabídce přes pět set míst, kde mohou lidé přespat,“ uvedl Michal Strnad s tím, že tak dotahují počet běžných kempů v zemi. „Celková kapacita ubytovaných bezkempařů se přitom vejde do jednoho většího českého kempu,“ dodal.

Bezkempaři, jak se uživatelé platformy nazývají, tak mohou za poplatek pohybující se v průměru kolem 250 korun přenocovat se stanem nebo karavanem například v lese, v ovocném sadě, u jezera, či dokonce u národních parků. Stačí si na webových stránkách vyhlédnout vhodné místo a to si zarezervovat.

Foto: Bezkempu.cz, Novinky

Cestovatelé mohou vybírat z více než 500 míst po republice.

Právě možnost tábořit v klidu a na zajímavých místech a „nemačkat“ se přitom mezi ostatními dovolenkáři, je hlavním lákadlem jejich platformy. Jednotlivým majitelům pozemků tak umožňují nabízet najednou nejvýše pět míst k ubytování.

„Tenhle nápad vyplaval na povrch z našich špatných zkušeností, ať už v přeplněných kempech, nebo když jsme spali nadivoko a spali jsme na místech, odkud nás pak vyhazovali majitelé pozemku, nebo dokonce policie. Vznikla tak myšlenka, že by bylo dobré to dělat nějakou oficiální cestou,“ vysvětlil Pavel Nohejl.

I když sami museli službu na několik týdnů během března a dubna přerušit, pandemie koronaviru jim spíše pomohla. V době, kdy většina Čechů raději tráví dovolenou v tuzemsku, nabízí individuální, a přitom legální táboření bezpečnou alternativu k často přeplněným kempům.

Foto: Novinky

Autoři platformy Bezkempu.cz jsou sami vášniví karavanisté.

„Zájem roste neuvěřitelně obrovskou rychlostí. Oproti minulému roku jde o přibližně šestinásobný nárůst. Myslíme, že to tak bude pokračovat i následující roky, protože každý den máme desítky reakcí od hrozně nadšených lidí,“ popsal třetí z autorů projektu Petr Nohejl.

Většinou bez zázemí

V nabídce jsou většinou jen samostatné prostory ke kempování, často v atraktivních lokalitách, avšak bez toalet či zdroje pitné vody. Najdou se tu ale i vybavenější místa, jako například zoopark Zelčín nedaleko Mělníka.

„Kromě sociálního zařízení zdarma tu mají bezkempaři k dispozici i celý zoopark. Zvířata mohou navštívit, krmit či pozorovat jejich chování v nočních hodinách, kdy jsou v parku sami,“ popsal provozovatel zooparku Luboš Tesař. „Pro nás to určitě znamená nějaký příjem, rozhodně i zvýšení návštěvnosti,“ dodal, proč se rozhodli ubytování na pozemku nabídnout.

Foto: Novinky

Například v zooparku Zelčín se mohou bezkempaři ubytovat mezi klokany a pštrosy.

Z každého zakoupeného ubytování si provozovatelé platformy Bezkempu.cz nechávají 20 procent jako provizi. I tak si majitelé, jejichž pozemek se nachází v atraktivní lokalitě, mohou během sezony přijít až na několik desítek tisíc za měsíc.

Na webových stránkách projektu funguje také půjčovna obytných vozů, stanů či kol a grilů a také mapa s veřejně přístupnými toaletami, sprchami či zdroji pitné vody. Cílem Strnada s bratry Nohejlovými je vytvořit celý systém trávení volného času v přírodě.

Nebrání se ani expanzi do dalších zemí, rádi by spíš ale nalákali zahraniční turisty do Česka. Své webové stránky už přeložili do angličtiny a němčiny. Mezinárodním ubytovacím službám, jako je Airbnb či Couchsurfing, tak roste ryze česká konkurence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám