Hlavní obsah

Nad španělskou koridou se začínají stahovat mračna

Právo, Jaroslav Zbožínek

Hrozí býčím zápasům ve Španělsku zánik, anebo se podaří uchránit tuto adrenalinovou podívanou s hlubokou národní tradicí před militantními odpůrci zejména z řad ochránců zvířat?

Článek

Po letošních událostech kolem koridy si ve Španělském království podobnou otázku kladou tisíce lidí. Pro mnoho z nich je případný zákaz zcela nemyslitelný, asi jako pro Kanaďany zrušení ledního hokeje. Odpůrci koridy ale dosáhli svého už ve dvou španělských regionech. Od roku 1991 se býčí zápasy nesmějí konat na Kanárských ostrovech a letos v létě zákaz uzákonil i parlament v Katalánsku s tím, že platit začne v roce 2012.

A smrákat se začíná i v dalších regionech, například v Baskicku. Šéf tamních socialistů Txarli Prieto míní, že už nelze dále trpět nesoulad v zákonodárství, které na jedné straně zakazuje týrání zvířat, avšak současně z tohoto ustanovení vylučuje koridu.

Stejně tak jsou podle něj býčí zápasy, ale i každoroční běhy před býky v Pamploně nepřijatelné i kvůli zdraví lidí, čímž má na mysli spíš diváky než toreadory. „Společnost, která zajišťuje právo na zdravotní péči, bezpečnost při práci i ve volném čase nebo za volantem, se nestará o to, že si někdo zahrává se zvířetem, které váží 600 kilogramů a má dva rohy, jejichž velikost překonávají jen rohy několika málo jiných savců. A tomu se říká umění, kultura a tradice,“ říká Prieto.

Jen letos zaplatilo životem ve Španělsku střet s býkem pět lidí, naposledy mladá divačka při představení v městečku Arganda del Ray. Desítky dalších vyvázly se zraněními.

Společnost se nestará o to, že si někdo zahrává se zvířetem, které váží 600 kilogramů.
Txarli Prieto

Nejtragičtější následky mohl mít incident v severošpanělské Tafalle, kde se v srpnu býk po neuvěřitelném výskoku dostal z arény do ochozu a zranil 40 diváků.

Naštěstí zůstalo jen u toho, i když zranění desetiletého chlapce, na nějž býk dopadl, nebo muže, kterého nabral rohem do zad, byla vážná.

Pořadatelům se řádícího býka podařilo zpacifikovat až po patnácti minutách, které zděšeným návštěvníkům připadaly nekonečně dlouhé.

„Stopa smrti“

Podle kritiků koridy na závažnosti události nic nemění ani fakt, že v Tafalle nešlo o klasické býčí zápasy, ale jen o představení, při němž muži běhají v blízkosti býka, aniž by se jich zvíře dotklo. „Stopa smrti, kterou letošní sezóna zanechala, je dostatečným důvodem k zákazu koridy,“ míní Prieto.

Foto: Profimedia.cz

Nejsou to ale jen ochránci zvířat či životního prostředí, kdo kalí vyhlídky býčích zápasů. Silně je poznamenala i hospodářská krize, když letos počet představení klesl o 40 procent oproti roku 2007.

„Na planetě Korida se šíří pesimismus,“ komentoval situaci ekonomický magazín Expansión, který vyčíslil, že prodej vstupenek na ta nejlepší místa poklesl o tři procenta a lístků třetí kategorie dokonce o 13 procent.

Ekonomický přínos koridy je přitom dalším argumentem jejích zastánců. Branže, jejíž roční obrat dosahuje 2,5 miliardy eur (61,5 mld. Kč) se na tvorbě hrubého domácího produktu podílí půldruhým procentem. Nezanedbatelný je i fakt, že dává práci sedmi tisícům lidí.

Tíživá situace koridy, po fotbale nejmasověji navštěvovaných představení, mezitím přiměla její stoupence, aby vyzvali vládu k převedení agendy býčích zápasů z resortu ministerstva vnitra pod ministerstvo kultury.

„Cítíme se být umělci. Mohli bychom tak od ministerstva kultury očekávat i větší podporu. Koridě by to velmi prospělo,“ hájil své postavení toreador José María Manzanares poté, co za změnu kompetencí lobboval u ministra vnitra Alfreda Péreze Rubalcaby.

Ve hře je nižší DPH na vstupné

Centrálním orgánům přísluší zejména povolování býčích zápasů a také vedení registru licencovaných toreadorů. Mnoho dalších pravomocí převedla vláda už dříve na regionální instituce. Minulý měsíc nicméně vláda slíbila, že kompetence v oblasti koridy „už brzy“ převezme ministerstvo kultury. Zatím neúspěšně se zastánci býčích zápasů snaží o jejich oficiální prohlášení za kulturní dědictví, když příslušný návrh v říjnu neprošel v parlamentu.

Vládní socialisté (PSOE) zamítli předlohu opozičních lidovců (PP) s tím, že takové rozhodnutí nepřísluší státu ale regionům.

Foto: Profimedia.cz

Pozvednutí koridy na součást kulturního dědictví by mělo nejen morální význam, ale projevilo by se i na ceně vstupného.

Lístky jsou totiž zatíženy osmnáctiprocentní daní z přidané hodnoty, zatímco v případě prohlášení koridy za součást kulturního dědictví by daň byla jen osmiprocentní. PP šla ve svém tažení za záchranu býčích zápasů i dále, když se obrátila na ústavní soud se stížností proti zákazu koridy v Katalánsku. Je to prý v rozporu hned s několika články ústavy, počínaje právem na návštěvu kulturního představení přes svobodu umělecké tvorby až po práva pořadatelů býčích zápasů. Kromě toho nejsou regionální orgány oprávněny koridu zakazovat.

Milovníkem býčích zápasů je i král

„Nikoho nelze nutit, aby šel na koridu, stejně jako nikomu nelze zakazovat tam jít,“ říká šéf PP Mariano Rajoy. Konzervativní kruhy viní katalánské poslance také z toho, že za postavením koridy mimo zákon stojí spíš postranní nacionalistické zájmy. Katalánci prý tak chtějí demonstrovat výjimečnost a odlišnost svého regionu od jiných oblastí Španělska. Potrvá nejméně několik měsíců, možná i rok, než ústavní soudci vynesou verdikt.

Nedávný průzkum ukázal, že většina Španělů zákaz býčích zápasů odmítá. Podpořilo jej jen 30 procent dotázaných, zatímco 57 procent se jednoznačně postavilo proti jakékoli restrikci. Zbývající neměli vyhraněný názor.

Foto: Profimedia.cz

Za milovníka býčích zápasů je považován také španělský král Juan Carlos a jeho dcera Elena, které lze na významnějších koridách často vidět.

Barcelonská Arena Monumental, jediné funkční dějiště býčích zápasů v Katalánsku, mezitím ukončila svou předposlední sezónu. Předposlední za předpokladu, že ústavní soud zákaz koridy v regionu nezvrátí. Pohled na ochozy arény ale při posledním letošním představení nebyl pro zastánce koridy příznivý. Z 18 tisíc míst byla obsazena jen polovina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám