Hlavní obsah

Na zelené vlně. V Kalifornii narůstá trend ekoturistiky

Novinky, mšv

Kalifornie chce být více zelená. Tedy alespoň, co se týče ekologie a udržitelnosti. Slunečný americký stát chce jít příkladem a omezit například užívání jednorázových plastů. Narůstá totiž trend ekoturistiky a množství návštěvníků si destinaci vybírá i podle toho, jak v ní přistupují k enviromentálním tématům. Množství hotelů v Santa Monice proto hledá způsoby, jak být „zelenější”, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kalifornské hotely se zaměřují na ekoturistikuVideo: AP

 
Článek

Udržitelnost je slovo, které v Santa Monice rezonuje. Pobřežní destinace, která je součástí okresu Los Angeles, má i vlastní úřad, který se enviromentálními tématy zabývá. A její iniciativa pro čisté pláže jde příkladem dalším městům — cílem je vyčistit Tichý oceán od odpadu. Nebo se o to alespoň pokusit a moři více neškodit.

Podle Garreta Wonga, analytika v oblasti udržitelnosti, je město odhodláno být soběstačné, pokud jde o vodní zdroje, chce razit politiku zvanou zero waste (tedy nulovou tvorbu odpadu) a být uhlíkově neutrální. „Jsme pobřežní komunita a o udržitelnost jsme se snažili posledních 25 let. Jsme jedni z prvních na světě, kteří mají udržitelný plán pro město, jehož cílem je snížit množství vyprodukovaného odpadu, spotřebu vody a zajistit, že energii budeme využívat efektivně,“ řekl Wong.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v Santa Monice je známá molem a ruským kolem.

Nejen k těmto aspektům začínají turisté přihlížet. Důležité pro ně začínají být také hotely, a to, zda se na zelené vlně vezou taky. Jako například Shore Hotel, který má program na úsporu a recyklaci vody nebo energie. Už před rokem se navíc zřekl používání jednorázových plastů, které by mohly skončit v oceánu — v Santa Monice toto opatření oznámili až letos v červenci. Zákazníkům také nabízí opalovací krém bez látek škodlivých pro mořské živočichy, včetně korálů.

Vytvořit ráj na zemi

Hotelů, které se přiklání k větší péči o životní prostředí, je však ve městě víc. Třeba Shangri-LA, který ještě pamatuje zlatou éru Hollywoodu. „Udržitelnost je v Santa Monice velkým tématem, stejně tak pro náš hotel. Jít příkladem je naší prioritou. Ku příkladu máme všude otevřené chodby, což napomáhá proudění vzduchu od oceánu, je to taková přírodní klimatizace,“ uvádí šéf prodeje Dustin Hess.

Všechny regulace, které v Santa Monice již platí nebo vstoupí v platnost — jako třeba zmiňovaný zákaz používání jednorázových plastů — mají prostý důvod. Kromě ochrany oceánů místní chtějí, aby jejich město vypadalo jako malý ráj na zemi.

Foto: Profimedia.cz

Santa Monica je součástí okresu Los Angeles.

Trend ekoturistiky ale není samozřejmě jen záležitostí jednoho města, nýbrž celého státu. Třeba organickému zemědělství se věnuje množství vinařů z proslulého údolí Napa severně od San Franciska. V množství podniků se pak klade čím dál větší důraz na lokální suroviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Šest míst, která v LA nesmíte minout

Los Angeles je právem magnetem pro filmové i seriálové fanoušky z celého světa. Město andělů ale nabízí i řadu dalších zajímavých aktivit. Které při návštěvě...

Výběr článků

Načítám