Hlavní obsah

Na Trnkobraní odhalí pomník Jožina z bažin

Pomník Jožina z bažin, fiktivního vizovického rodáka, kterého proslavil hudebník Ivan Mládek, dorazil v pondělí večer ze Slovenska do Vizovic na Zlínsku. Převoz trval déle než čtyři hodiny. Odhalení asi tunu vážící sochy, vytesané ze čtyřmetrového lipového kmene, je plánováno na sobotu 17. července. Oznámil to jeden z organizátorů hudebně-kulturního festivalu Trnkobraní Zdeněk Jurásek.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Pomník fiktivního vizovického rodáka, kterého proslavil hudebník Ivan Mládek, bude slavnostně odhalen při festivalu 16. srpna.

Článek

"Socha znázorňuje Jožina z bažin, jak natahuje ruku po práškovacím letadle. Odhalení plánujeme na 17:00, o půl hodiny dříve začne koncert Ivana Mládka. Pokud bude správné počasí, tak by mělo nad likérkou přeletět práškovací letadlo a popráškovat přítomné ještě blíže nezveřejněným obsahem," uvedl Jurásek.

Monument zhotovil slovenský umělecký řezbář Cyril Kocúrek z Kežmarku. Pracoval na něm asi dva měsíce. "Pan Kocúrek pomník vytvářel podle sebe, nechtěl mít vzor. O to je to zajímavější," přiblížil Jurásek.

Organizátoři letošního ročníku vizovického Trnkobraní přivezli 11. srpna téměř čtyři metry vysoký monument Jožina z bažin. foto: ČTK/Zdeněk Němec

Dodal, že slovenský řezbář je například autorem plejády soch v národním parku Pieniny či velké křížové cesty v barokním kostele v Kežmarku. Podle Juráska si při vyřezávání sochy Jožina z bažin chtěl mimo jiné odpočinout od tvorby vážných věcí.

Iniciátoři akce se dohodli na tom, že monument, jehož pořízení přišlo téměř na 100.000 korun, bude trvale stát poblíž hlavního vstupu do likérky Rudolf Jelínek.

S myšlenkou pořídit pomník Jožina z bažin přišli právě organizátoři Trnkobraní. Na akci se kromě nich podílejí také zástupci vizovické likérky, v jejímž areálu se festival uskuteční, město Vizovice a sám hudebník Mládek.

K nápadu přispěl také Mládkův úspěch v Polsku

K nápadu postavit sochu Jožina z bažin výraznou měrou přispěl také úspěch Mládka a jeho kapely v sousedním Polsku. Právě píseň Jožin z bažin se v zemi stala hitem. Mládkovi, který již s Banjo Bandem v Polsku několikrát vystoupil, podle této skladby začali tamní příznivci přezdívat Jožin.

"Chceme tímto činem zabránit tomu, aby současná ohromná popularita, kterou Jožin zažívá v Polsku, nezastínila nepopiratelný fakt, že domov tohoto legendárního strašidla je beze vší pochybnosti u nás na Valašsku a nikoliv na polských rovinách," řekl Jurásek.

Jožin a švestkové knedlíky na festivalu Trnkobraní

Hudební festival, který se letos bude konat po jednačtyřicáté, se ve Vizovicích uskuteční od 15. do 17. srpna. Na hlavním pódiu například vystoupí slovenský romský orchestr Cigánski diabli společně se zlínskou Filharmonií Bohuslava Martinů a Lucií Bílou.

Soutěž v pojídání švestkových knedlíků zase obohatí přítomnost dvojice špičkových amerických jedlíků Patricka Bertolettiho a Halla "Hoovera" Hunta, kteří změří síly s několikanásobným šampionem této disciplíny Kamilem Hamerským z Víru na Žďársku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám