Hlavní obsah

Na Šumavě začala běžkařská sezóna

Právo, Vladimír Vácha

Šumava je připravená na začátek zimní běžkařské sezóny. „Stopy o celkové délce zhruba 600 kilometrů, z toho na území národního parku je asi 380 kilometrů, jsou perfektně strojově upravené.

Foto: Pavel Pechoušek

První běžkaři už do perfektně upravených šumavských stop vyrazili.

Článek

Čekají jen na první běžkaře, kteří tak budou moci vychutnat komfort dokonale připravených tratí. Na cesty má od soboty zakázaný vjezd lesní mechanizace a tak zasněžená Šumava bude až do poloviny března patřit běžkařům“ řekl Právu v pátek v podvečer ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek.

Novinkou sezóny, na kterou se těší všichni lyžařští fajnšmekři je Šumavská magistrála. Zhruba 140 kilometrů dlouhá trať, která protíná celý Národní park Šumava od Železné Rudy až na  a stává se páteří všech šumavských lyžařských stop, na níž budou navazovat další místní okruhy.

„Trasa se bude dvakrát týdně upravovat i s nástupními místy v jednotlivých obcích.  Podle možností se budou dvakrát do týdne protahovat i ostatní stopy na území Národního parku Šumava. Jestli počasí vydrží, bude tomu tak až do 15. března,“ upřesnil mluvčí parku Pavel Pechoušek. Dodal, že i když běžkaři mohou do upravených stop vyrazit už nyní i když oficiálního zahájení zimní sezóny se Šumava dočká 27. prosince, kdy Správa NPŠ připravila pro návštěvníky bohatý program na Kvildě, na Modravě, ve Stožci, ve Svinných Ladách, v Prášilech, v Kašperských Horách nebo v Železné Rudě.

„Do programu jsme se snažili zařadit zajímavosti pro malé i velké. Na Kvildě, která se stala centrem všech oslav, odstartují zimní sezónu závody šumavských historických lyžníků a lyžařských olympijských nadějí,“ konstatoval náměstek ředitele správy parku Tomáš Fait.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám