Hlavní obsah

Na Šumavě se oficiálně otevřely naučné turistické stezky

Na Šumavě se v úterý oficiálně otevřelo několik turistických naučných stezek, které vznikly v uplynulých třech letech v přeshraničním projektu podpořeném EU. Společný česko-bavorský projekt Putování srdcem Evropy bez hranic měl za cíl propojit území a vytvořit pro turisty ještě atraktivnější jednotnou turistickou destinaci Šumava - Bavorský les, řekl Jaroslav Tachovský z Mikroregionu Šumava - západ.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jedná se o projekt s velkým územním zásahem na ploše zhruba 1000 kilometrů čtverečních na území 21 českých a bavorských obcí. Na Šumavě a v Bavorském lese byly vybudovány turistické stezky, které zahrnují tři základní cíle. Je to popis stezek a jejich digitalizace, dále dobudování turistické infrastruktury a v neposlední řadě obnova a propagace historických staveb,” uvedl Tachovský.

Celý projekt, který letos končí, měl náklady asi milion eur (zhruba 26 milionů korun), větší část dostaly české projekty. Evropská dotace pokryla 85 procent nákladů. Díky dotaci a šumavským obcím vzniklo podle Tachovského devět stezek.

Například nejdelší Sklářská stezka má dvě větve spojující zaniklé sklárny a význačné lokality související se sklářstvím. „Jedna vede z Hamrů na Borová Lada a druhá větev vede ze Sušice na Modravu,” řekl Tachovský. Vznikla i replika sklářské pece v Alžbětíně.

Jsou digitalizované

Na Šumavě také vznikla Dřevařská stezka zaměřená na těžbu a plavení dřeva, Zlatá stezka, stezka na poutní místo Křížkov, Stezka zlatokopů či Železná stezka s replikou železné pece na Špičáku. Stezka Železná opona u Železné Rudy se věnuje nedávné historii a železné oponě na hranicích s Německem, Stezka strážců hranice v Kašperských Horách připomíná prvorepublikové opevnění. Přírodě se věnuje Hadí stezka u Železné Rudy.

Všechny stezky jsou popsané a popisky jsou digitalizované. Jsou na nich QR kódy, přes které turisté dostanou s pomocí chytrého telefonu v terénu informace o dané lokalitě. Stezky doplňují krytá odpočívadla, lavičky a stolky, na Hadí stezce jsou i relaxační a naučné prvky.

Kromě stezek vznikl také obsáhlý webový portál s informacemi o historii a rekreačním využití oblasti. Projekt zahrnoval také rekonstrukci památkově chráněné hrobky sklářské rodiny Schmidtů v Anníně a rozšíření infocentra v Modravě. České stezky se na několika místech propojily se stezkami v Bavorsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám