Hlavní obsah

Na prodloužený víkend levně? Nejlepší je Krakov

Novinky, mšv

Krakov není jen nejnavštěvovanějším městem v Polsku, je také nejlevnější evropskou destinací na prodloužený víkend. Vyplývá to z průzkumu portálu Which?, který se podíval na ceny ubytování, jídla či pití. Netřeba však koukat na jedinou analýzu, Krakov je dlouhodobě považován za jedno z nejlevnějších míst v Evropě, navíc disponuje výjimečně pitoreskním centrem.

Foto: Profimedia.cz

Krakovský rynek je hlavním náměstím ve městě.

Článek

Krakov v analýze portálu Which? obdržel výsledné skóre 91 procent, které si vysloužil díky dobrým cenám za ubytování, jídlo, vstupy na památky nebo městskou hromadnou dopravu. Podle stránky Discover Krakow se průměrná cena za hotelový pokoj střední kategorie pohybuje kolem 1200 korun.

Kdo má omezený rozpočet nebo se snaží účelně cestovat za co nejmenší náklady, může zvolit i hostel, kde se ceny za noc pohybují kolem 300 korun. „Vyhněte se frekventovaným náměstím a seženete jídlo za méně než 300 korun a pivo za méně než 60 korun,“ doplňuje portál.

Foto: Profimedia.cz

Královský hrad býval sídlem polských prezidentů.

Krakov návštěvníky nepotěší pouze dobrými cenami, ale také množstvím památek, které lze ve městě nebo v jeho okolí navštívit. Na břehu řeky Visly se nachází Královský hrad, jehož založení se datuje do 11. století. V první polovině 20. století sloužil jako sídlo polských prezidentů, dnes je v něm muzeum. Zajímavá může být i návštěva čtvrti Kazimierz, kde se po několik staletí prolínaly křesťanská a židovská kultura. Vedle sebe tu proto koexistují kostely i synagogy.

Foto: Profimedia.cz

Vyhledávanou atrakcí v blízkosti Krakova je solný důl Wieliczka.

V blízkém okolí Krakova je lákavou turistickou atrakcí solný důl Wieliczka zapsaný na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Zajímavá je na něm nejvíce jeho podoba, nejznámější z komor zdobí obrovské lustry nebo kamenné sloupkové zábradlí.

O něco dále od Krakova pak stojí nejznámější nacistický vyhlazovací tábor Osvětim, který patří rovněž mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v Polsku. Pro Čechy krása Krakova tkví i ve značné blízkosti k našim hranicím, z Ostravy cesta autem zabere kolem dvou hodin.

V analýze portálu Which? dále bodovala Valencie, která rovněž nabízí poměrně nízké ceny, pro odpočinek v lázních má být nejlepším městem Budapešť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám