Hlavní obsah

Na Moravu přiletěli první čápi

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové Moravského ornitologického spolku zaznamenali přílet prvních čápů bílých na střední Moravu. Jako první se objevil čáp v Záhlinicích na Kroměřížsku, a to již v sobotu 20. března. Čápi zde hnízdí již řadu let na komíně hostince s přiléhavým názvem „U čápa“.

Článek

„V neděli 21. března byla pozorována skupina sedmi čápů bílých na Olomoucku u Dubu nad Moravou. Na Přerovsku se první dva čápi vyskytli také v neděli 21. března u Tovačova,“ řekl Právu ve středu místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Každý, kdo by někde zaznamenal výskyt čápa bílého, může se podle něj zapojit do celoevropského projektu „Jaro ožívá“, který pořádá mezinárodní organizace na ochranu ptáků BirdLife International.

Foto: Profimedia.cz

Projekt na pozorování ptáků

„Na internetových stránkách www.springalive.net můžete zapsat své pozorování nebo zjistit, kdy a na jaké místo již čápi bílí přiletěli. Do tohoto projektu se mohou zapojit dospělí i děti, prostě všichni, kdo zpozorují některý ze čtyř sledovaných ptačích druhů – čápa bílého, vlaštovku obecnou, kukačku nebo rorýse,“ uvedl Šafránek.

Pořadatelé projektu podle něj porovnávají i počty hlášení z jednotlivých zemí Evropy. Česká republika se aktuálně drží na 10. místě ze 33 zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Ptákem roku 2010 se stala mizející kukačka

Od roku 1992 volí čeští ornitologové Ptáka roku. Chtějí tak upozornit na jeden konkrétní druh, ale také na problémy, se kterými se potýká. Letos se vyvoleným...

Do Česka přilétají z jihu první ptáci

Jaro klepe na dveře, přestože počasí tomu neodpovídá. Ornitologové již do Česka zaznamenali přílet několika ptačích druhů z teplých krajin. Jako každoročně...

Výběr článků

Načítám