Hlavní obsah

Na letištích chybí cestujícím nejčastěji kadeřnictví, sprcha, prádelna i dobré jídlo

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letištích trávíme při odbavování i přestupech hodně času. Úmorné čekání v prosklených chodbách děsí asi každého. Aby se ale letiště stala vyhledávanými místy, kde by se lidé rádi zdržovali a občasné zpoždění by jim vůbec nevadilo, bylo by podle samotných cestujících potřeba ještě mnohé služby výrazně zdokonalit.

Článek

Na cestovatelském serveru Lonely Planet jeden z uživatelů založil diskuzní fórum s názvem: Věci, které by neměly na letišti chybět. Přál si hlavně holičství a obchod, kde by si mohl koupit čisté spodní prádlo a ponožky při dlouhých cestách. Připojili se k němu hned mnozí další cestovatelé, kteří by si také rádi čekání na letišti různými způsoby zpříjemnili.

Sprchy pro osvěžení

Nepochybně nejvíc turistům chybí na letištích sprchy, kadeřnictví a holičství a především obchody s čistým prádlem.

Jeden z přispěvatelů do diskuze píše, že by po letišti mohli jezdit prodavači s košem, který by připomínal nákupní vozíky. Uvnitř by měli vyskládaná trička, ponožky a spodní prádlo za rozumnou cenu (raději než kožené rukavice, kovbojské klobouky a manažerské kravaty, které zaplavují letiště jako epidemie). A pokorně prosí o otevření sprch i pro obyčejné lidi, kteří nejsou členy speciálních klubů.

Ložnice na přespání

Únavné postávání či posedávání kolikrát člověka dost vyčerpá. Zvlášť, když váš cestovatelský maraton začne v brzkých ranních hodinách nebo v noci. Někdy se opravdu potřebujeme na chvilku natáhnout. Tím ale rozhodně není myšleno přišoupnutí dvou nepohodlných plastových židlí, u kterých kolikrát navíc překáží madla.

Foto: Julien Muguet , Reuters

Spící cestující na pařížském letišti Charlese de Gaulla

Pronájem ložnice na několik minut zní podle čtenářů serveru jako báječný nápad. Nesmíte ale zaspat svůj let, vaše peněženka by se pak prohnula. Vyúčtování by se mělo přizpůsobovat podle toho, zda na letišti trávíte dva dny, nebo jen dvě hodiny. Nebylo by na škodu, kdyby obsluha místnosti znala číslo vašeho letu a vzbudila vás dostatečně včas před nástupem na palubu letadla.

Místo na nabíjení baterií

Nejvíc k vzteku jsou situace, když se vám na dovolené vybije baterie u fotoaparátu. Mobil a notebook člověk ještě oželí, ale focení či natáčení na kameru k cestování prostě patří. Na letišti by zamykatelné zásuvky s elektřinou a několika druhy zdířek vydělaly jistě nemalý peníz. Zatímco by se váš přístroj nabíjel, mohli byste se bez obav pohybovat po areálu.

Foto: Novinky

Místo, kde se dobře najíte

Jídlo je asi největším strašákem. Terminály oplývají hamburgery, hranolky a kuřaty. Když se k tomu přidají zažívací potíže spojené se stresem, nedostatkem spánku a různými alergiemi, může se pobyt na letišti stát opravdovým peklem.

Přitom by letiště mohla snadno využít stálého přísunu zákazníků - stačilo by ideální místo pro rozličné restaurace s čerstvými produkty za přijatelné ceny. V současné době se spíše jedná o vzácnost.

Foto: Profimedia.cz

Zeleninová pomazánka

Dětský koutek

Pro cestující s malými dětmi, které si chtějí pohrát s vrstevníky, by byl ideálním řešením dětský koutek. V momentě, kdy malé ratolesti už nebaví čtení knížek nebo hračky a pokukují po ostatních pasažérech jim přiměřené výšky, by se určitě uplatnil. Na klouzačce nebo na prolézačce by děti vybily alespoň část energie a v letadle by pak seděly klidněji. Další možností, jak zabavit malé nezbedy, by bylo velké kino, kde by se připojila s potěšením i řada dospělých.

Místo na protáhnutí

Někteří turisté jsou po hodinách sezení či postávání natolik "dolámaní", že by si nejraději protáhli své zatuhlé tělo. Jedna z populárních myšlenek diskuze proto byla i tělocvična. Stejně tak by letiště stouplo na žebříčku oblíbenosti s venkovním vyhřívaným bazénem.

Foto: Profimedia.cz

Další návrhy by přinesly do leteckého areálu například prádelnu, společenskou místnost na deskové hry, ale i místnosti pro intimnější chvíle. Možná by se všechny tyto činnosti mohly odehrávat v jedné místnosti - Ludo-love-lounge.

Nejvtipnějším nápadem bylo zavedení letištních zaměstnanců, kteří by pomáhali cestujícím nejen se zavazadly, ale také při samotném odbavování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám