Hlavní obsah

Na kole i pěšky kolem bájné hory Blaník

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okolí bájné hory Velký Blaník, která je dokonce chráněnou krajinnou oblastí, nepatří zrovna mezi turistické hity. Turisté tady o sebe nezakopávají jako třeba na Sněžce, což může být tím správným lákadlem. Možná neprávem se na tuto lokalitu zapomíná, ačkoli skýtá mnoho zajímavostí.

Článek

Mezi obcemi Louňovice pod Blaníkem, Načeradec, Pravonín, Kondrac a Veliš je území protkané cyklotrasami, turistickými cestami a také naučnými stezkami.

Průvodce touto oblastí si mohou turisté vyzvednout v informačních střediscích ve Vlašimi, Louňovicích pod Blaníkem a také v ubytovně v Kondraci.

Naučné stezky

Strávit tady lze jeden den, víkend i týden, záleží, jak podrobně chtějí návštěvníci zdejší kraj probádat. Jestli se tady budou pohybovat pěšky či na kole, záleží na jejich zdatnosti. Rozhledna Velký Blaník je v nadmořské výšce 638 metrů, takže tady bude potřeba dost sil. Přesto by ji neměli turisté minout. Navíc tudy vede jedna z nově otevřených naučných stezek. Má 14 zastavení a 17 hravých zastavení pro děti.

Patronem a zároveň průvodcem je Blanický rytíř, který tady čas od času pasuje úspěšné absolventy tras na "cyklorytíře". Návštěvníci se díky tabulím podél 4 kilometry dlouhé cesty seznámí nejen s přírodou Velkého Blaníku a okolí, ale i s historií jeho osídlení či pověstí o blanických rytířích.

K vidění je tu také kopie jednoho ze základních kamenů Národního divadla, který pochází z Blaníku. Součástí stezky je nedaleko od Kondrace geologická expozice hornin Podblanicka. "U každého vzorku je popisek a každý kámen je částečně vybroušený. Je vidět, co se dá udělat ze zdánlivě obyčejného kamene," ukazoval starosta Kondrace Miroslav Matuška.

Vzácný kostel

V obci Kondrac stojí mimo jiné za zmínku prastarý, původně románský kostel ze 12. století zasvěcený sv. Bartoloměji. Z původní podoby se zachovala loď s dvěma kruhovými věžemi. V roce 1360 byla přistavěna gotická loď se sakristií. V pozdější době ještě přibyla barokní kruchta.

Byla zde i dřevěná věž se zvonem, ale v roce 1918 do ní udeřil blesk. Zvon zavěšený ve zvonici spadl. Při pádu prorazil strop a dopadl na barokní klenbu románské tribuny v přízemí. Stopy po požáru jsou tady dodnes patrné, stejně jako zbytky románské nástěnné malby. Oltář a kazatelna sem byly dovezeny ze zatopených Dolních Kralovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám