Hlavní obsah

Na hrad Buchlov se vrací vzácné antependium z 15. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hlavní prohlídkovou trasu hradu Buchlova se letos vrátí přední ozdobná část oltáře z 15. století. Takzvané antependium z kozinkové usně mohli návštěvníci oblíbené památky na Uherskohradišťsku naposledy vidět před pěti lety. Po kompletním zrestaurování bude pravděpodobně od začátku května umístěno v hradební kapli, uvedla správkyně depozitáře hradu Libuše Mikulová.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Správkyně depozitáře hradu Buchlov na Uherskohradišťsku Libuše Mikulová představila 6. dubna 2018 restaurovaný fragment kožené tapety zakrývající část oltáře, takzvané antependium.

Článek

Gotické antependium o rozměrech 80 krát 190 centimetrů se skládá ze tří částí. "Dvě jsou boční, na kterých jsou ornamenty v červené a zelené barvě vykládané stříbrem. Celé antependium je ošetřené šelakovou politurou, což je na kůži neobvyklé. Ale udělali to tak proto, aby ušetřili. Když se spojí šelak s plátkovým stříbrem, vznikne zlatá barva. Uprostřed je oválný medailon s motivem svatého Petra," uvedla Mikulová.

V dřívějších letech viselo antependium na stěně v rytířském sále, kde také začalo chátrat.

Nová vitrína

"Bylo napadené kožožroutem, kůže se začala různě kroutit. Navíc bylo z minulosti neodborně ošetřeno, bylo podlepené plátnem s klihem, které se chová jinak než kůže. Teď je krásně vyčištěné, zrestaurované. Usoudili jsme, že si zaslouží novou speciální vitrínu. Vyrábí se u nás ve stolárně, bude mít gotizující tvary," sdělila Mikulová.

Vitrína s antependiem se podle ní stane hlavním výstavním exponátem v bývalé hradní kapli. Pravděpodobně také v květnu budou navíc do Tanečního sálu hradu Buchlova navrácena zrestaurovaná barokní kamna.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Buchlov

Návštěvnická sezona začala na hradě o Velikonocích. V červenci přivítá populární Buchlovské kování, v létě dojde na noční prohlídky s černou paní, jejichž tématem jsou pověsti z hradu a blízkého okolí. Na nádvoří večer vystoupí šermíři a k vidění bude ohňová show.

Nikdy nedobytá pevnost

V prosinci uzavře návštěvnickou sezonu Štěpánský program s prohlídkami vánočně vyzdobeného purkrabství, výstavou betlémů a hudebním vystoupením živého betlému.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Buchlov

Buchlov patří mezi nejstarší hrady na Moravě. Jeho počátky sahají do první poloviny 13. století. Význam hradu spočívá především v unikátním zachování původních architektonických prvků z jednotlivých fází jeho výstavby. Nikdy nedobytá pevnost je ukázkovým příkladem přeměny strohého gotického hradu v pohodlné renesanční panské sídlo.

Loni hrad navštívilo přes 77 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám