Hlavní obsah

Na gigantickém hřbitově odpočívá 5 miliónů lidí, půl miliónu přibude rok co rok

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský islámský hřbitov Wadi al-Salam v iráckém městě Nadžaf je posetý milióny větších i menších náhrobků. Najít tady ten, který hledáte, není asi vůbec jednoduché. Hřbitov se navíc stále rozrůstá.

BEZ KOMENTÁŘE: Zdánlivě nekonečný islámský hřbitov v Nadžafu

 
Článek

Nekonečná záplava náhrobních kamenů barvy písku, mezi nimi úzké cestičky a sem tam místo, kde lze zaparkovat auto — tak vypadá pravděpodobně největší islámský hřbitov na světě, kterým se může pochlubit irácké město Nadžaf, ležící asi 160 kilometrů jižně od Bagdádu.

K věčnému odpočinku tu bylo uloženo už více než pět miliónů lidí, každý rok sem navíc přibývá zhruba půl miliónu dalších.

Foto: Profimedia.cz

K miliónům pohřbených se každoročně přidají statisíce dalších.

Stovky let starý hřbitov je jedním z největších na světě. Podle řady zdrojů má postupně se rozšiřující plocha hřbitova zhruba šest kilometrů čtverečních, webové stránky organizace UNESCO uvádějí velikost dokonce přes devět čtverečních kilometrů.

Wadi al-Salam je smutným bludištěm, jež ohraničují na samostatných hrobech i rodinných hrobkách jména a podobizny zemřelých. Sem tam lze zahlédnout i mihotající se žluté plamínky zapálených svíček.

Foto: Profimedia.cz

Na hřbitově Wadi al-Salam jsou hroby obvykle z pálených cihel.

Hřbitov Wadi al-Salam hraje v muslimském světě významnou roli. Jsou tu pohřbeni někteří islámští proroci, politici či panovníci. Proto si mnoho muslimů přeje být pochováno právě zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám