Hlavní obsah

Mystické jezero v Tanzanii mění zvířata v kamenné sochy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natronové jezero ležící v Tanzanii je tajemné už svým vzezřením. Je zbarveno do krvavě rudé a vysoký obsah soli tvoří na hladině pozoruhodné tvary připomínající kry. A právě sůl je zodpovědná za tu největší zvláštnost, která jezero obestírá. Uhynulí ptáci a další zvířata jsou díky ní dokonale mumifikovaní a jejich ostatky působí téměř jako sochy.

Foto: Profimedia.cz

Natronské jezero je charakteristické svou červenou barvou.

Článek

Velké jezero, které svým severním cípem drobně zasahuje do sousední Keni, je domovem především pro velkou populaci plameňáků. Ale nejsou to jen jejich zkamenělá těla, na která lze v okolí narazit. V jezeře zahynuli třeba i netopýři.

„Nikdo neví přesně, jak ta zvířata zemřela, ale nejpravděpodobnější je, že je zmátl dokonalý odraz okolní krajiny na hladině a ona do ní narazila,“ uvedl pro Huffington Post fotograf Nick Brandt, který zde pořídil mrazivé snímky uhynulých živočichů.

Vysoký obsah soli a sody pak způsobuje, že ptáci vápenatí a při vysychání jsou dokonale zakonzervovaní. Působí ale poněkud děsivě. Podle Brandta se totiž zachová každý detail a jsou viditelná i ta nejmenší peříčka. „Zvířata byla tvrdá jak kámen, nešla jim ani pootočit hlava nebo křídlo. Tak jsem je zkrátka vytáhl z vody a naaranžoval třeba na větev.“ Dodává, že je svým způsobem navrátil na okamžik zpět do života.

Svou pekelně rudou barvu pak voda získává díky specifickému druhu bakterie, která v ní žije. I přes své neobvyklé vlastnosti je ale Natronové jezero idylickým místem plným života.

Reklama

Výběr článků

Načítám