Hlavní obsah

Mykonos se změnil v ostrov přízraků

Když na počátku turistické sezony přistanete na řeckém Mykonosu, nestačíte se divit: ostrov tradičně plný majetných turistů se změnil v přízrak. Návštěvník prochází prázdnými uličkami se zavřenými obchody, restauracemi a hotely, píše agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecké turistické destinace zejí prázdnotouVideo: Reuters

 
Článek

Několik místních a novináři, kteří sem od počátku pandemie koronaviru jako jediní mohou, spatří domky prozářené sluncem, jejichž dveře jsou však zamčeny a bazény zejí prázdnotou.

Od začátku celosvětové krize s covidem-19 má člověk, bez ohledu na uvolnění karantény a povolení otevírat obchody, dojem, že „vstoupil do přízračného města, kde v ulicích není ani človíčka, je to hrozivé”, říká Lorraine McDermottová, která na ostrově bydlí už 26 let.

Foto: Profimedia.cz

Mykonos bez turistů

„Obvykle tu je plno lidí, hlučno a všude hudba, a také velký provoz,” připomíná tato Irka provdaná za Řeka, která uprostřed labyrintu uliček ve starém Mykonosu pronajímá čtyři pokoje.

Italské kavárny uvítaly první hosty

Zahraniční

„Za celý svůj život jsem tu nikdy nezažil takové prázdno,” říká šestaosmdesátiletý Nikos Degatis sedící na schodech svého krámku se suvenýry, jenž je v Mykonosu nejstarší.

„Mám strach otevřít obchod a obsluhovat zákazníky. Nesnáším roušku, a tak raději neotvírám a klidně spím,” vysvětluje.

„Předpisy jsou příliš přísné, jak je možné dodržovat předepsanou vzdálenost v tak úzké uličce?” říká jeho vnuk Jorgos, který pracuje v rodinném podniku.

Na Mykonosu, kde jen málokdo nosí roušku, se mohou luxusní obchody i další prodejny od 11. května otevřít, ale raději tak nečiní, protože chybí majetná klientela.

„Všechno bude záviset na množství hostů,” zdůrazňuje Vasilis Teodoropulos, který nechce svůj hotel otevřít koncem června, až to bude povolené. „Co by se stalo, kdybych měl v hotelu případ covidu-19? Musel bych hotel zavřít. A to se může opakovat každou sezonu,” dodává.

Řecký ostrůvek připomínající Itálii se těší na turisty. Ti jej zatím skoro neobjevili

Cestování

„Loni jsme měli stále plno, letos nepřišel nikdo,” stěžuje si Damianos Daktlidis, majitel plážového klubu a sousedního luxusního hotelu, který byl právě zcela renovován.

„Je tu úplně prázdno,” podotýká smutně čtyřiadvacetiletý Řek, který převzal rodinný podnik. Obává se, že bude rentabilní až v závěru turistické sezony, ale možná také až příští nebo přespříští rok. Čeká, až budou v červenci obnoveny mezinárodní lety, a je připraven dodržovat všechna pravidla, o nichž vláda rozhodne.

Atény v nadcházejících týdnech přijmou opatření, která by měla uklidnit turisty a co možná nejdříve je přilákat do země.

Foto: Profimedia.cz

Mykonos bez turistů

Pro řeckou ekonomiku je turistika zásadní, tvoří 12 procent hrubého domácího produktu. Premiér Kyriakos Mitsotakis slíbil, že vláda najde prostředky, jak turisty přivábit. Soudí, že by se mohli do země vrátit koncem července.

„Okružní plavby se konat nebudou, jsou oblíbeným terčem koronaviru,” soudí turistická průvodkyně Ariadna Vulgariová, která už přišla o svou květnovou klientelu. „Rok 2020 je ztracený,” tvrdí průvodkyně, která vlastní rodinnou restauraci Captain's ve starém přístavu. „Jestli se Mykonos nevzchopí, bude postiženo celé Řecko,” dodává.

Řecko otevřelo pláže a lidé se nahrnuli k moři. Odstupy hlídají drony

Koronavirus

Řecký ministr turistiky již předpokládá pokles příjmů z turistiky z 18 miliard na osm. „Bude trvat několik let, než se zase postavíme na nohy,” soudí Lorraine McDermottová.

„Mykonos má budoucnost, to je jasné,” říká Dimitris Samaras, majitel zlatnictví. „Jestli letos turisté nepřijdou, budeme mít zákazníky z jachet. Mykonos je úsměv moře,” zdůrazňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám