Hlavní obsah

Muzeum vibrátorů vystavuje archivní kousky na ruční pohon

Novinky, fis

Polk Street je v kalifornském San Francisku ulicí, kterou vyhledává mnoho turistů proto, že tady sídlí Muzeum vibrátorů. Desítky exponátů přenášejí návštěvníky na začátek 20. století, kdy sexuální hračky připomínaly spíše kuchyňské a jiné domácí spotřebiče.

BEZ KOMENTÁŘE: Bizarní expozice Muzea vibrátorů v San Francisku

 
Článek

Jako šlehač, váleček na těsto nebo fén vypadají některé exponáty sanfranciského Muzea vibrátorů. Jedná se ovšem o staré erotické pomůcky, jež se v řadě případů používaly k léčebným účelům.

V roce 1869 si americký fyzioterapeut George Taylor nechal patentovat vynález parního vibrátoru, který byl následně využíván na předpis u žen trpících hysterií. Ta byla totiž spojována s dělohou, sexuální uspokojení mělo projevy nemoci tlumit.

Skoro jako prohlídka kuchyně

Konkrétně vibrátor na parní pohon v muzeu turisté neuvidí. Expozice se totiž skládá z kousků pocházejících „až“ ze začátku 20. století. I tak ale vzhled některých vystavených předmětů značně překvapí.

Předměty za vitrínami asociují spíše vaření nebo vysoušení vlasů. Z Německa a Francie sem byly dovezeny také historické vibrátory na kliku. Představivosti se tady meze vážně nekladou.

Obchod se suvenýry

Muzeum funguje už od roku 1977. Založila ho Joani Blanková, která společně s Ann Whiddenovou napsala knihu Dobré vibrace, která je uváděná jako světový průvodce vibrátory.

Co v San Francisku nevynechat

Foto: Profimedia.cz

Tramvaj typická pro San Francisko

Při toulkách San Franciskem zamíří většina turistů lodí kolem pevnosti Alcatraz a mostu Golden Gate. Samozřejmostí je také návštěva Čínské čtvrti. Za vidění jistě stojí také extrémně klikatá silnice - Lombard Street. Procházku po městě zpestří jízda ve speciálních tramvajích, díky nimž nemusíte funět do zdejších kopců po svých.

Letos se San Francisco umístilo na žebříčku popularity světových měst na šťastné 7. příčce. Svým hlasováním tak rozhodli turisté na cestovatelském portálu Tripadvisor.

Výstavní expozice muzea je propojená s obchodem. Ten je zaměřený jak jinak než na sexuální osvětu a pomůcky. Ovšem tady už se jedná o výtvory moderní doby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám