Hlavní obsah

Muzeum v Mělníku oživuje expozice

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystat moderní interaktivní výstavy, nechat návštěvníky sáhnout na mnohé exponáty, pořádat různé akce, to je jediná cesta, jak nalákat návštěvníky do muzea. Potvrdila to ředitelka Regionálního muzea Mělník Miloslava Havlíčková. Pokud by spoléhali jen na stálé expozice, byť je to zajímavá výstava historických kočárků nebo dokumentace vinařství na Mělnicku, přišla by sotva čtvrtina lidí. Takhle jich mají v mělnickém muzeu kolem 40 tisíc ročně.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Expozice kočárků v Regionálním muzeu Mělník.

Článek

„Samozřejmě i u nás máme některé exponáty za sklem ve vitríně, ale pro lidi je mnohem zajímavější si věci osahat, vyzkoušet, vzít do ruky. Proto se naše expozice upravují, aby bylo vše co nejvíc na dosah,“ uvedla ředitelka Havlíčková, když představovala plány muzea na letošní rok.

Pracovníci muzea pořádají různé přednášky, chodí do škol, žáky zvou do expozic a dílen a pořádají krátkodobé výstavy nebo akce, při nichž si děti i dospělí mohou leccos vyzkoušet.

Na konec února se chystají masopustní veselice a od března do začátku dubna se pracovníci muzea s návštěvníky přenesou do historie a připomenou si někdejší velikonoční zvyklosti i tradiční řemesla včetně výroby hraček. „Vloni na naše Velikonoční divnohrátky přišlo kolem 1200 dětí. Zájem mají nejen školy z Mělnicka, ale už se hlásí i některé pražské školy,“ podotkla pedagožka muzea Jitka Králová.

Chystají se i vycházky

Zdejší zoolog Libor Praus zase na jaro chystá vycházky do přírody s ukázkami kroužkování ptáků a ti odvážnější budou moci i přespat a ve tři hodiny ráno se vydají poslouchat ptačí zpěv a ranní probouzení přírody.

Mělnické muzeum se letos také přidá k dalším organizacím, které začínají připomínat svatou Ludmilu. Pravděpodobné místo jejího narození je právě Mělník a podle tradice to byla kněžna Ludmila, kdo byl zakladatelem vinařství na Mělnicku. V roce 2021 uplyne 1100 let od jejího úmrtí, ale už letos se začínají konat první akce.

Muzeum se snaží spolupracovat s asociací cestovních kanceláří, aby nalákalo co nejvíce turistů. „Velkým konkurentem je samozřejmě zámek, ale i tady máme co nabídnout. Velký a nevyužitý potenciál má Kokořínsko,“ dodala ředitelka Havlíčková. Na okraji pískovcové oblasti má muzeum navíc také jednu ze svých expozic, a to sice skalní obydlí Lhotka. I tato část muzea by měla být oživena, aby názorněji demonstrovala život ve skále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám