Hlavní obsah

Muzeum parazitů láká na tasemnice i roztoče

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko, to jsou třešně, chrámy, ale i rušná velkoměsta. A také světový unikát v podobě prvního muzea parazitů. V nevšední expozici si mohou návštěvníci už přes 60 let prohlédnout nejrůznější cizopasníky, kteří napadají zvířata i člověka. Ale není to nic pro citlivější povahy, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Tokiu můžete vyrazit do muzea parazitůVideo: AP

 
Článek

Tokijské muzeum, otevřené v roce 1953, je domovem i některých neobvyklých druhů z řádu roztočů. Bývalo jediné na světě, jelikož však zájem o studium cizopasníků narůstá, dnes byste našli muzeum parazitů i v Jižní Koreji a otevření podobného konceptu je naplánováno i v dalších zemích.

„Když bylo muzeum před 60 lety postaveno, parazita měl skoro každý v Japonsku. Dnes už je takových lidí málo a většina ani neví, jak takový tvor vůbec vypadá,“ tvrdí ředitel muzea Kazuo Ogawa. „Máme tu ale i druhy napadající zvířata, většina návštěvníků je vidí jako velmi zajímavá stvoření,“ doplňuje.

Vzdělat návštěvníky

Muzeum se stalo velmi populárním v posledních letech, kdy k jeho věhlasu přispěly sociální sítě. Mnoho turistů si v něm proto při návštěvě Tokia dělá zastávku. „Můžu říct, že celý výlet za tohle rozhodně stál,“ svěřil se návštěvník John Silver. Mezi parazity, kteří ho nejvíce zaujali, byla také skoro osmimetrová tasemnice.

Exponáty muzeu v průběhu let věnovali vědci a specialisté ze všech koutů světa. A cílem je samozřejmě návštěvníky vzdělat a představit jim životní cyklus parazitů. „Způsob, jakým se dostanou do hostitele a žijí v něm, je prostě fascinující. Skoro jako by převzali kontrolu,“ míní další z návštěvníků Hiroši Juumonji.

Turisté si mohou odnést i něco na památku. Největším hitem je prý tričko s obrázkem tasemnice, která bezesporu patří k všeobecně nejznámějším parazitům. V muzejním obchůdku se ale dají pořídit i klíčenky nebo pravítka.

„V rozvojových zemích, zejména v Africe, jsou paraziti stále závažným problémem. Zejména pokud hovoříme o prvocích zvaných plasmodie způsobujících malárii. I na ty se v expozici zaměřujeme, protože chceme reflektovat aktuální problémy a návštěvníkům je přiblížit. Pro Evropany i Američany máme také bilingvální průvodce,“ vysvětluje Ogawa.

Vstup do muzea je bezplatný, návštěvníci se však nemají ostýchat přispět libovolnou částkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám