Hlavní obsah

Muž naboural na Velikonočním ostrově do sochy moai. Místní zuří

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatele Velikonočního ostrova rozhněval muž, který naboural pick-upem do jedné ze soch moai. Způsobil jí nevratné škody a byl okamžitě zatčen. Starosta se chce kvůli incidentu zasadit o restrikce na vozidla, píše server Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič na Velikonočním ostrově zboural sochu z posvátných kamenůVideo: Reuters

 
Článek

Ke srážce vozidla s jednou z dominant Velikonočního ostrova došlo v sobotu. Přestože se soch moai nachází na ostrově kolem tisícovky, zničení byť jediné z nich vyvolalo mezi místními vlnu nevole. Starosta Pedro Edmund Paoa proto žádá striktnější pravidla pro automobilovou dopravu a zejména přísnější policejní kontroly.

„Každý hlasoval proti ustanovení pravidel provozu, když došlo na diskuzi o posvátných místech. Ale my, jakožto rada, dobře víme o nebezpečí, které souvisí s nárůstem turismu i počtu místního obyvatelstva,“ postěžoval si Paoa, který na zpřísnění kontrol upozorňoval už dříve.

Camilo Rapu, jenž je šéfem místní komunity Ma’u Henua, která se o sochy moai stará, má podezření, že ke srážce došlo záměrně. Nehodu nazval urážkou kultury, která posledních pár let strávila tím, aby obnovila historické a archeologické dědictví ostrova.

Sochy moai patří k jedněm z nejzáhadnějších objektů na světě. Experti se domnívají, že je vztyčili původní obyvatelé ostrova z náboženských účelů, vzhledem k jejich velikosti ovšem není jisté, jak byly sochy přepravovány z míst, kde se získával materiál na jejich výrobu.

Pupek světa je ukrytý na nejodlehlejším místě zeměkoule

Cestování

Reklama

Související témata:

Související články

Velikonoce na Velikonočním ostrově

Je druhá hodina ranní a naše oči jsou doširoka otevřené. Na vině ale překvapivě není pásmová nemoc, známá jako jet lag, ač si hlava niterně dobře uvědomuje, že...

Výběr článků

Načítám