Hlavní obsah

Mount Everest se po roce opět zpřístupní, ale za přísných podmínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mount Everest se od příštího měsíce opět otevře horolezcům. Avšak pouze na nepálské straně. Stane se tak po roce, kdy byl výstup na nejvyšší horu světa kvůli koronaviru znemožněn. Nově však musejí turisté při vstupu do země podstoupit týdenní karanténu a doložit negativní test, uvádí server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Mount Everest se na nepálské straně otevře po roce.

Článek

Mount Everest se v posledních letech potýkal s poměrně nebývalým přívalem návštěvníků, a dokonce se na něm tvořily fronty. Loňský rok tento trend utnul, když se kvůli pandemii přestala vydávat povolení pro výstup.

Nepál se však rozhodl opět otevřít hranice mezinárodním turistům, po kterých se vyžaduje negativní test na covid-19 a týdenní karanténa. Hlavní lezecká sezona, která startuje v dubnu, tak může takřka normálně začít, uvádí server Washington Post. Očekává se, že se o výstup pokusí zhruba 300 zájemců, což je jen o něco méně než rekordních 381 v roce 2019, uvedl zástupce nepálské turistické organizace Mira Acharya.

Nejvyšší hora světa Mount Everest vyrostla téměř o metr

Koktejl

Rozhodnutí znovuotevřít Mount Everest je ovšem některými považováno za kontroverzní a několik společností jarní expedice ruší z bezpečnostních důvodů. Jiní zase volají po ještě větším uvolnění restrikcí, protože lidé z oborů navázaných na cestovní ruch či přímo výstupy na Everest mají kvůli chybějícím financím existenční potíže.

Osm ze čtrnácti nejvyšších hor světa leží na území Nepálu alespoň částečně, stovky zahraničních lezců tak přispívají velkým dílem do rozpočtu země.

Firmy plánují opatření

Lukas Furtenbach z kalifornské společnosti Furtenbach Adventures plánuje vést celkem 22 lezců v pěti týmech, včetně dvou expedic právě na Mount Everest. Někteří jeho klienti ale museli výpravy odložit na příští rok kvůli cestovním restrikcím.

„Máme velmi striktní protokol a nabitý testovací itinerář, expedičního doktora. Zajišťujeme v základním kempu takovou uzavřenou sociální bublinu a všechny hygienické nezbytnosti,“ vyjmenovává Furtenbach některá opatření.

Garret Madison z další americké společnosti Madison Mountaineering rovněž plánuje velké expedice na Mount Everest během hlavní dubnové a květnové sezony. „Covidu se nebojíme, ale učiníme jistá opatření,“ uvedl.

Nepál otevřel hranice pro cizince se zvláštním povolením

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám