Hlavní obsah

Most zamilovaných v polské Vratislavi krášlí tisíce zámečků

Vratislav (Polsko)

Díky zamilovaným párům roste v polské Vratislavi nová turistická atrakce. Páry si slibují věčnou lásku na mostě vedoucím přes rameno Odry, zamykají na něj zámečky a klíče házejí do řeky. Nový zvyk ale nebudí nadšení některých zástupců katolické církve.

Foto: ČTK

Na můstku obtíženém zámečky se zastavují průvodci s turisty. Vyprávějí jim, že toto místo v minulosti znamenalo naději pro osamělá srdce.

Článek

Na zábradlí železného mostu spojujícího Pískový a Tumský ostrov podle poslední statistiky z letošního léta visí asi 4000 zámečků. Na většině z nich je napsané jméno dvojice, která tímto způsobem "zamknula" svoji lásku a datum, kdy se to stalo. "Už nikdo zámeček neotevře a díky tomu bude náš vztah dlouhý a šťastný," doufají Katarzyna a Michal, kteří oba klíče hodili do řeky.

Foto: ČTK

Pán jménem Placyd, který zámeček na zábradlí můstku zavěsil se svojí vyvolenou Danutou, si jeden klíček nechal. "Dal jsem si ho do kapsy, abych nezapomněl na svůj závazek. A pokud bych si to rozmyslel, mohl bych zámeček zase jednoduše odemknout," řekl s úsměvem.

Na můstku obtíženém zámečky se zastavují průvodci s turisty. Vyprávějí jim, že toto místo v minulosti znamenalo naději pro osamělá srdce. Ti, kteří chtěli najít svoji životní lásku, ale nejdříve museli jít k nedaleké katedrále, pohladit sochu lva, jež u ní stojí, a pomodlit se. Pak se teprve mohli vrátit na můstek, kde měli potkat toho pravého.

Zvyk, jakým se stalo věšení zámečků, se příliš nezamlouvá faráři z kostela Nejsvětější Panny Marie, jenž stojí na Pískovém ostrově v bezprostředním sousedství můstku.

Pověrčivost jako hřích

"Když někdo věší zámečky pro zábavu, není to ještě tak zlé. Ale pokud věří v to, že si takto zajistí věčnou lásku, dopouští se hříchu," řekl listu Gazeta Wroclawska kněz Stanislaw Pawlaczek. "Čím méně člověk věří v Boha, tím více má sklon k takové pověrčivosti," tvrdí. Zámečky by z mostu podle něj měly zmizet i z estetických důvodů.

Žádný problém v nich naopak nevidí městský památkový úřad. Nijak neničí most z 19. století, ani svým vzhledem nijak nekazí celkový ráz jeho okolí. Mostu také nehrozí, že by váhu tisíců zámečků nevydržel. "Muselo by jich na něm viset asi 40 000, což by odpovídalo deseti tunám," vypočítal Jan Bliszczuk, odborník na stavby mostů z Vratislavské polytechniky.

Foto: ČTK

Zatímco úřady ve Vratislavi zatím zámečky zamilovaných likvidovat nechtějí, méně štěstí mají podle informací Gazety Wroclawské v tomto ohledu páry v lotyšské Rize. Tam je údržbáři mostů pravidelně sundávají, zámečky se ale po několika dnech vždy objevují znovu.

Tradice věšení zámečků na mosty prý začala v Římě, kde si zamilovaní slibují věčnou lásku na Milvijském mostě přes Tiberu. V Praze se takovým místem pro romantiky stala Kampa.

Reklama

Související témata:

Související články

Maltu zachránily Víra, Láska a Naděje

Malta bývá označována jako nepotopitelná letadlová loď, bitva o tento ostrov ve Středozemním moři v průběhu 2. světové války tento termín plně potvrzuje....

Dvanáct nejlepších míst pro líbánky snů

Váháte, kam se vydat na líbánky snů? Podívejte se na dvanáct nejlepších míst na světě, kde vás budou rozmazlovat masážemi na bělostných plážích, či dobrým...

Výběr článků

Načítám