Hlavní obsah

Moravským krasem na kole

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BLANENSKO

Celý Moravský kras je cyklostezkami doslova prošpikován. Stačí si jen vybrat. Cyklotrasami jsou spojené všechny jeskyně a propast Macocha. Blanenským okresem vede dvanáct cyklostezek, jezdit ovšem lze po nekonečném množství neznačených lesních cest. Krajina je kopcovitá, zalesněná, s vodními plochami a s množstvím nádherných pamětihodností, nemluvě o vápencových jeskyních.

Foto: Milan Vojtek, Právo

S jarním počasím už začínáme vytahovat kola ze zimní úschovy.

Článek

„Nedávno jsem tudy jel. Moc se mi líbila trasa přes Holštejn na Baldovec a Nivu. Cestou jsou krásné tři brody. Naštěstí neteklo moc vody, takže se to dalo projet. Moravský kras mohu vřele doporučit. je tam krásně. Ahoj a šťastnou cestu! Jirka.“

Podobných vzkazů byste našli na internetových stránkách týkajících se cyklostezek a Moravského krasu více. Je to oblast kontrastující s rovinami jižní Moravy.

Vyloženě oddechovou záležitostí je území Školního lesního podniku Masarykův les se sídlem ve Křtinách. Patří Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně, leží na více než 10 000 hektarech severně od Brna a míří až k Blansku.

Přes Blanensko vede 55 kilometrů cyklotras

„Trochu jsme se obávali cykloturistů po jejich nástupu v 90. letech. Ale nijak jsme jim vstup neomezovali, spíše naopak, upravili jsme mnoho cest. A musím říci, že jsou ukázněnější a my jsme dnes rádi, že k nám jezdí lidé aktivně odpočívat,“ řekl Právu náměstek ředitele školního lesního podniku Pavel Mauer.

Nejvýznamnější v blanenském okrese je Jantarová stezka. Měří 300 kilometrů, vede celou Moravou a kopíruje cestu, kterou se přepravoval od severu k jihu v dávných dobách jantar. Přes Blanensko vede 55 kilometrů, což je ideální délka na pěkný cyklovýlet.

.: Na cyklostezky Blanenska lze vyrazit i s dětmi, nejezdí se jen kopcovitým terénem.foto: Právo/Milan Vojtek

Doporučujeme začít od jihu, tedy na severovýchodním okraji Brna v městské části Obřany. Lze tam dobře zaparkovat a pokračovat na kole po levém břehu řeky přes Bílovice nad Svitavou s výletní restaurací. Po málo frekventované silnici dojedete přes průmyslový Adamov až pod Nový hrad.

Pokud se nevyšplháte do prudkého a poměrně krátkého kopce, přijdete o zříceninu, kterou nadšenci z Českého svazu ochránců přírody po léta proměňují v pseudohistorizující stavbu. K nelibosti historiků a památkářů, k radosti turistů.

Po cestě uvidíte Punkevní jeskyně, vápencové stěny i zámek

Vidíte odtud až k Blansku, kam dojedete již po frekventované silnici. V okresním městě stojí za prohlídku zámek, o němž na této straně píšeme zvlášť. Z Blanska se vydáte k Macoše, tedy ke Skalnímu Mlýnu, a Pustým žlebem, který je již řadu let uzavřen pro auta, dojedete k Punkevním jeskyním. Budete míjet na 450 veřejnosti nepřístupných jeskyní a obdivovat až 90 metrů vysoké vápencové stěny.

Nazpátek do Brna můžete jet jinudy

Další cesta vede podél Punkvy ke Kateřinské jeskyni a jen kilometr si odskočíte podívat se do 138,7 metru hluboké propasti Macocha. K vrcholu propasti se lze dostat ze žlebu též kabinkovou lanovkou – přepravuje i kola. V Ostrově u Macochy budete obdivovat barokní kostel sv. Maří Magdalény a sotva sto metrů od něj Ostrovskou propast k podzemnímu potoku Lopač. Jen kousek už zbývá k Sloupsko-šošůvským jeskyním.

Zpáteční cestu do Brna doporučuji zvolit jinudy. Ve Žďárné, kde nevynechejte skelnou huť, odbočte na Velenov, Valchov a v Hrádkově se obraťte k jihu na Petrovice, Veselice, Suchdol a zpět do Blanska. Cykloservis tam najdete ve Svitavské ulici 14. Samozřejmě na mnoha místech lze nocovat, podrobnosti například na internetové adrese www.blansko.cz.

I do Boskovic dojedete na kole

Návštěvníci tohoto turisticky atraktivního okresu by neměli vynechat druhé největší město Boskovice a jeho hrad, rovněž dostupný cyklistům. Také Letovice, Lysice a Kunštát s jejich zámky. A určitě Černou Horu, sídlo malého pivovaru s velmi chutnou produkcí.

Ostatně z Černé Hory vede až do Brna-Řečkovic dobře značená Cyklostezka Petra Bezruče. Zřídil ji a udržuje uvedený pivovar na památku slavného básníka, jenž do Černé Hory tudy z Brna chodíval.

Reklama

Výběr článků

Načítám