Hlavní obsah

Modely hradů představují jejich původní podobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za svůj život postavil tolik hradů, že by mu kdejaký panovník mohl závidět. Pravda, v trochu jiném měřítku. Historicky věrné modely z dílny plzeňského kumštýře Milana Novobilského mohou obdivovat návštěvníci kupříkladu na Radyni, Velharticích, Kašperku nebo Rabí.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Milan Novobilský už pro kastelány vyrobil řadu modelů hradů, třeba Radyni.

Článek

Třeba poslední ze jmenovaných památek je dnes zřícenina, i když velkolepá. Ale o tom, jak hrad vypadal v dobách největší slávy, si turisté udělají představu až při pohledu na vystavené modely. „Na Rabí jsou tři, hrad jsem zachytil v několika stadiích,“ řekl Právu Novobilský. „Je to zatím nejsložitější věc, kterou jsem v tomto oboru dělal. Obnášela asi tři čtvrtě roku práce.“

Makety jsou součástí zdejší prohlídkové trasy. „Myslím, že se návštěvníkům líbí, řadu z nich zajímá, jak Rabí kdysi vypadalo,“ podotkl kastelán Karel Broža a dodal: „Když jsem na jiném hradě, také se rád na modelu poučím o jeho někdejší podobě.“

Nejsložitější je příprava

I jednodušší stavba, než je Rabí, zabere pár měsíců, přičemž minimálně třetina připadá na přípravu. „Udělat ze skládačky tvořené střípky z odborných článků i vlastních poznatků smysluplný celek, z toho někdy bolí hlava. Je to náročná detektivka,“ poznamenal Novobilský, který se historií hradů aktivně zabývá už skoro čtyřicet let.

V opraveném českolipském muzeu bude grizzly i uranová štola

Cestování

„Mám databázi středověkých stavebních detailů, představu, jak daný hrad mohl v tom a tom období vypadat. Některé jsou i perfektně vyobrazené. Kdybych chtěl udělat například model Kyjova, hradu nedaleko Plzně, ze kterého zbyly jen ty tři pověstné kameny na sobě, mohu se podívat poblíž v Malesicích do kostela — tam je zachycený na oltářním obraze souboj svatého Jiřího s drakem.“

Po rešerších dojde na vlastní modelařinu. „Používám tvrzený karton. Díly slepím, napustím šelakovou pryskyřicí, vytmelím, přebrousím. A na terén používám plátno rozprostřené na žebrovanou konstrukci, která odpovídá profilu příslušného terénu. Pak tkaninu také napustím šelakem a přetřu dvěma až třemi vrstvami sádry,“ vysvětlil Novobilský.

Pak už zbývá jen hotové dílo přestříkat. „Na bílo. Pro rekonstruktivní model je to nejlepší barva, protože pak vypadá věrohodně, hraje světly, stíny a nepůsobí jako stavbička z vláčkového kolejiště.“

Městečko na dlani

Jestliže Rabí bylo nejsložitější, největší je model Žlutic, který zdobí tamní muzeum. „Zpodobňuje město v sedmnáctém století. Zámek, hradby, park a k tomu tři sta stylizovaných domečků. Trochu monotónní práce,“ připustil Novobilský.

Malíř, sochař a sběratel historických gramofonů si na nedostatek zakázek stěžovat nemůže. O modelu města uvažují i v Poběžovicích a také v Rabštejně nad Střelou.

„To by byla krásná práce. Malé město, dva hrady na vysoké skále nad údolím řeky. Už se těším, snad to vyjde.“

Ústecké muzeum ukáže Poklad na stříbrném Labi

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám