Hlavní obsah

Menší koupaliště jsou čistší než velké nádrže

Právo, Radek Plavecký

Teplé dny si hodně lidí užívá u vody. Osvěžení skýtá například jezero Poděbrady. Kvalitu vody tady hlídají hygienici a podle dostupných aktuálních údajů z minulého týdne je tady voda bez znečištění a vhodná ke koupání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Před koupáním na přírodních koupalištích by se lidé měli informovat o aktuálním stavu vody, ve které hrozí v horkém počasí přemnožení sinic. Ilustrační foto

Článek

Hůř jsou na tom jiné oblíbené lokality. V kempech přehradní nádrže Orlík ve Středočeském kraji se kvalita koupacích vod držela na stupni 2, což znamená, že voda je mírně zakalená a hůř průhledná.

„Vodu lze využít ke koupání bez jakéhokoli omezení. Vlivem stálého teplého a slunečného počasí se však objevují sinice a začíná být proto nevhodná pro citlivé jedince, což už je případ v lokalitě Podskalí,“ uvedl ředitel krajské hygienické stanice Ivo Krýsa. V takové vodě je podle něj možné se vykoupat, ale po koupání hygienici doporučují osprchovat se čistou vodou.

Obdobná situace jako u Orlické přehrady je také na Slapech. Ostatní přírodní koupaliště ve Středočeském kraji jsou až na ojedinělé lokality z hlediska kvality vody hodnoceny nejlepším stupněm.

Mírné zhoršení zaznamenali hygienici pouze na Komárovském rybníku na Mladoboleslavsku, lokalitě Vyžlovka na Praze-východ, v přírodním koupališti Hradišťko, na Kolínsku a na jezeru Ostrá v okrese Nymburk.

„V těchto lokalitách je vzhledem ke zvýšenému obsahu chlorofylu a snížené průhlednosti horší kvalita, ale koupání je možné bez omezení,“ dodal Krýsa.

Anketa

Navštěvujete česká přírodní koupaliště?
Ano
66,8 %
Ne
33,2 %
Celkem hlasovalo 648 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám