Hlavní obsah

Malý chlapec našel na dovolené surový diamant v hodnotě statisíců

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínání na rodinné dovolené je oblíbenou kratochvílí během dlouhých zimních dnů, kdy lidé nedočkavě odpočítávají dny do příchodu léta. Jak se asi bude vzpomínat rodině z amerického státu Severní Karolína, když budou říkat: „No jo, to byla ta dovolená, kdy Mikey našel ten obrovský diamant...” Určitě příjemně.

Foto: Arkansas Crater of Diamonds State Park

Chlapec našel pětikarátový hnědý diamant.

Článek

Dvanáctiletý Michael Detlaff našel během rodinné dovolené v americkém státním parku Arkansas Crater of Diamonds diamant o váze 5,16 karátu. Medově hnědý diamant nalezl 31. července po pouhých deseti minutách hledání. Rodina se totiž rozhodla, že si zpestří dovolenou denním hledáním diamantů v parku, který je vyhlášen jako jediné naleziště na světě, kde veřejnost může volně hledat diamanty.

A reakce parku: „Je to vždy úžasné, když tu dítě najde diamant.“

Není to zdaleka poprvé, kdy tu někdo našel diamant, a navíc nejde zdaleka o největší nález. Návštěvníci mohou kopat na poli o výměře 37,5 akru, které bylo dříve oficiálním nalezištěm diamantů. Až do chvíle, kdy bylo místo roku 1972 prohlášeno za státní park.

Co najdete, to si odnesete

Podle benevolentních podmínek naleziště si může každý ponechat cenný poklad, který najde. Tím pádem odjel malý Michael domů s kamenem, který by měl mít podle serveru Mining.com po vybroušení hodnotu něco málo přes čtvrt miliónu korun.

„Michael hledal asi jen 10 minut, když našel ten diamant. Ba co víc, Michaelův otec si teprve půjčoval vybavení na hledání diamantů, když jeho syn hlásil nález,“ uvedl mluvčí parku Waymon Cox v tiskové zprávě. Podle něj jde o dvanáctý nalezený diamant o váze přes jeden karát v tomto roce a o 27. největší diamant nalezený od oficiálního otevření parku.

Letos už 328 nálezů

V parku se vyskytují tři různé barvy diamantů – bílé, žluté a hnědé. Mimo jiné je zde ale k nalezení dalších 40 druhů minerálů, například ametysty. Podle zástupců parku se zde nacházejí zhruba dva diamanty denně.

Největší z nich byl nalezen v roce 1984 a vážil 40,23 karátu. Největší úlovek návštěvníka byl kousek o váze 16,37 karátu. Michaelův nález byl 328. v tomto roce, většina z nalezených diamantů je však příliš malá na to, aby byla broušena, a tak si je lidé nechávají jen jako suvenýry.

Anketa

Lákalo by vás zkusit hledat diamanty?
ano
92,9 %
ne
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18605 čtenářů.

Kolik stojí hledání diamantů ve státním parku Arkansas Crater of Diamonds

Park otevřený od osmi hodin ráno do pěti odpoledne nemá vysoké vstupné. Dospělé vyjde vstup na sedm dolarů (138 Kč), děti pak na čtyři dolary (78 Kč).

Kempování vyjde na 17-21 dolarů za noc (okolo 400 Kč) a zapůjčení vybavení na hledání diamantů začíná už na sumě 2,5 dolaru (49 Kč) za kýbl, lopatu a chrániče kolen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám