Hlavní obsah

Malebná Skotská vysočina zvažuje zavedení turistické daně

Novinky, mšv

Skotská vysočina bude možná další světovou destinací, kde bude zavedena turistická daň. Podle tamních úřadů by se na ní mohlo ročně vybrat pět až 10 milionů liber (143 až 286 milionů korun), které by se daly využít na vylepšení infrastruktury a ubytovacích zařízení. Podle místních totiž aktuální kapacity přestávají být dostačující, napsal server The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Eilean Donan na Skotské vysočině

Článek

Pro Skotskou vysočinu je turismus hlavním zdrojem příjmů, ročně do severního regionu Velké Británie zamíří šest a půl milionu lidí. Zavedení turistické daně by proto mohlo přispět k vylepšení služeb. „Vysočina není jedinou destinací, která se ocitla kvůli narůstajícím počtům návštěvníků pod tlakem a hledá způsob, jak z toho vybruslit. Na mnoha místech ve Spojeném království uvažují o zavedení nějaké formy turistické daně, například v Edinburghu nebo Aberdeenu,“ stojí v prohlášení regionální rady.

Ne všichni jsou ale zajedno. Podle Chrise Taylora, šéfa lokální turistické organizace VisitScotland, by turistická daň mohla mít i negativní dopady. „Cestovní ruch je pro Vysočinu velmi důležitý, v odvětví vytváří na 16 tisíc pracovních pozic. Oceňujeme snahu investovat do ubytovacích zařízení a infrastruktury obecně, ale jsme si vědomi i rizik, která mohou s turistickou daní přijít. Mohla by například zbrzdit růst počtu návštěvníků a negativně ovlivnit práci mnoha lidí,“ myslí si Taylor.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Údolí Glencoe ve Skotsku

O zavedení turistické daně uvažují v regionu už od roku 2014, zatím byl vždy návrh zamítnut a nejvíce proti němu brojili právě místní podnikatelé. V případě, že by její zavedení bylo přece jen nakonec schváleno, platili by turisté asi jednu libru za noc, což je necelých 30 korun navíc.

Pobytová daň není v Evropě žádnou novinkou, několik let už funguje například na španělských Baleárách, na Mallorce a Ibize se od zavedení už stihla i navýšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám