Hlavní obsah

Malé letiště Bangor je spásou letadel, která se ocitnou v problémech

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Které letiště registruje nejvíce nouzových přistání na světě? Pokud byste to tipovali na nějaký kolos, jako je třeba německý Frankfurt, byli byste na omylu. Je dost pravděpodobné, že o malém letišti Bangor v americkém státě Maine uslyšíte totiž poprvé. Při tom právě sem míří nejvíce letounů, které se při cestě přes Atlantik potýkají s nějakým problémem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Je to poměrně logické, Bangor se nachází na severovýchodním cípu USA a navíc jen několik desítek kilometrů od pobřeží. Je tudíž ideálním bodem pro nouzové přistání letadel. Jen od roku 2005 jich tu registrují na 1170. Většina z nich, kolem 709, se týkala nedostatku paliva, 254 bylo uskutečněno kvůli špatnému počasí a jen 22 z bezpečnostních důvodů, uvádí britský Telegraph.

Letiště Bangor v minulosti bývalo vojenskou základnou a dodnes zůstává domovem mainské Národní letecké gardy. Je navíc skvěle vybaveno, aby se vypořádalo s jakýmkoli nouzovým přistáním, ať už se jedná o civilní, nákladní či vojenská letadla. „Vychází to jednak z naší geografické polohy, ale také díky dlouhé ranveji. Ta měří 3,5 kilometru,“ tvrdí Tony Caruso, který je ředitelem letiště už od roku 1996.

O bizarní historky není nouze

Caruso si pamatuje spoustu bizarních historek, které se za jeho vedení udály. „V roce 2012 u nás musel nouzově přistát let z Paříže, protože jedna žena na palubě letušce tvrdila, že se stala obětí doktorů a má v těle objekt, který nedokáže ovládat,“ vypráví. Po přistání si ženu odvedla FBI, později ji propustila, protože nepředstavovala žádnou reálnou hrozbu.

Mnohdy ale vzpomínky nejsou tak zábavné, Caruso vzpomíná i na perné chvíle, kdy se v roce 2007 proháněl celými státy blizard neboli velmi silný vítr doprovázený sněžením. Kvůli němu všechna velká letiště v Nové Anglii — v Bostonu, Filadelfii i New Yorku — zavřela. Letadla mířící přes Atlantik proto musela nouzově přistát právě v Bangoru. „Nějak jsme to nakonec zvládli, ale ten den tu naplno pracovala tisícovka lidí,“ říká Caruso.

Ředitel letiště dodává, že je zároveň na personál velmi hrdý, protože dokáže být velmi pohotový a problémy řešit rychle. „Není neobvyklé, že se nám někdo ze vzduchu ozve a za 20 minut už jsme připraveni na nouzové přistání. Mám dojem, že nikde jinde na světě by to tak nesvedli,“ pyšní se Caruso.

Dodává, že Bangor má i své jemnější a něžnější stránky. „Jsme bránou krásného státu. Naším ‚dvorkem′ je národní park Acadia,“ říká o atrakci, která leží zhruba hodinu cesty od letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám