Hlavní obsah

Malá slovenská obec otevřela muzeum maršála Kutuzova

Právo, Ivan Vilček

Po porážce u Slavkova táhlo ruské vojsko přes území dnešního Slovenska a jednu noc strávilo v okolí obce Rišňovce. Jejich legendární velitel maršál Michail Illarionovič Kutuzov nocoval na místním zámečku. Tamní starosta Karol Laboš (69) si předsevzal, že tam zřídí muzeum slavného maršála.

Muzeum KutuzovaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Po rekonstrukci našeho zámku z 6. století v něm mělo vzniknout běžné obecní muzeum se zemědělským nářadím a podobně. Vzal jsem si do hlavy, že budeme mít něco nevšedního – muzeum maršála Kutuzova,“ řekl starosta Právu.

Zasloužil se o Napoleonův pád

Maršál Kutuzov se před 200 lety přičinil o pád Napoleona a získal si pověst jednoho z nejschopnějších vojevůdců své doby. Obec Rišňovce měla to štěstí, že ustupující ruské vojsko v počtu asi 40 tisíc vojáků přenocovalo v prosinci 1805 v okolí a Kutuzov našel nocleh přímo v ní.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Starosta obce Rišňovce Karol Laboš před Muzeem Kutuzova

„To nemůže tvrdit kdokoli. Rozhodl jsem se tedy šanci využít. Z eurofondů se nám podařilo zrekonstruovat místní zámek a začal jsem shánět exponáty pro muzeum. Nešlo to snadno. Ze začátku jsem neměl nic,“ přiznává.

Jenže starosta není z těch, kdo hned hází flintu do žita. Do čeho se pustí, to také uskuteční. „Udělal pro obec hodně. Určitě není náhoda, že starostuje nepřetržitě už šestnáct let,“ říká jeden z místních obyvatel.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pamětní plaketa Muzea Kutuzova v Rišňovcích

O pobytu Kutuzova se zachovala pouze zmínka v archívu, která uváděla, že maršál přenocoval v Rišňovcích v prosinci 1805. Kutuzov totiž napsal 28. prosince 1805 děkovný dopis z Bardejova, kde při ústupu do Ruska rovněž přespal jednu noc na místní radnici. V dopise poděkoval za péči, které se jeho armádě dostalo v okolí obce Rišňovce.

Obrazy Kutuzova a jeho generálů

„Pomoc přišla z Ruska, kde byli myšlenkou zřízení muzea Kutuzova nadšeni,“ dodal radostně Laboš. Pomohlo nám Centrum vědy a kultury Ruské federace v Bratislavě i přímo ruský velvyslanec na Slovensku Pavel Kuzněcov.

Ruský výtvarník Alexander Kabanov namaloval pro potřeby muzea šest obrazů včetně portrétu maršála Kutuzova, generála Pjotra Ivanoviče Bagrationa a výjevu z bitvy u Borodina. Jsou to repliky pláten Anatolije Pavloviče Šepeljuka.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Portrét Kutuzova v muzeu v Rišňovcích

Starosta spolupracoval s historikem Ivanem Mrvou. „Rekonstrukce zámku trvala rok. Myšlenka zřízení muzea nás napadla loni, ale reálně jsme ho začali budovat letos v únoru,“ dodal starosta. Muzeum otevřelo brány prvního září.

Pozitivní vztah k Rusku a jeho historii se u Laboše nezapře, ani když mu zazvoní mobilní telefon. Jako zvonění se totiž ozve hlášení ruského rozhlasu: „Vnimánije, vnimánije, govorít Moskva.“ Kdysi pracoval u dráhy a nyní už 16 let stojí v čele obce s 2130 obyvateli. „Za tu dobu jsme v obci vybudovali vodovod, plynovod a kanalizaci. Někteří už naši obec s humorem volají Labošovce,“ loučí se s úsměvem.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Autorem vystavených obrazů je Alexander Kabanov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám