Hlavní obsah

Magická světelná show na Niagarských vodopádech

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý zná Niagarské vodopády, nebo o nich má alespoň malou představu. Ale už jste někdy tyto vodopády viděli nasvícené? Světelná hra barev vytváří úplně jiný magický vodní svět. Mezi turisty se vodopády proslavily až v devatenáctém století, od té doby sem jezdí především novomanželé na líbánky.

Článek

Od ledna jsou každý den večer Niagarské vodopády nasvíceny barevnými reflektory, do konce dubna trvá světelná show do 22 hodin, od května do prosince bude až do půlnoci.

Poprvé byly vodopády nasvíceny před 140 lety. V roce 1860 zde slavnostně přivítali Prince z Walesu. Světelnou show vytvořili z 2000 barevných světelných torpéd, která  se užívají jako signální světla na moři. Show nazvali Bengálská světla.

Elektřinu použili poprvé pro osvětlení Niagarských vodopádů v lednu 1879. Tentokrát v rámci návštěvy kanadského guvernéra Markýze z Lorne a jeho manželky princezny Louise. Rozsvítili přibližně 32 000 světel.

Foto: Profimedia.cz

Niagara

K vodopádům se dostanete buď pravidelnou autobusovou linkou z Toronta nebo z amerického Buffala. O bohatý noční život se starají velká kasina, restaurace, lunaparky.  V okolí najdou turisté velký počet hotelů a také proslulou vinařskou oblast.

Pod Kanadskou podkovou vede tunel, který vytvořil Nikola Tesla, když zde stavěl hydroelektrárnu. Ta stojí na kanadské straně, ale ohromnou bronzovou sochu tohoto slavného vynálezce mají na břehu Spojené státy americké.

Foto: Profimedia.cz

Niagara

Niagarské vodopády leží na řece Niagara, která vytéká z Erijského jezera a vtéká do jezera Ontario v Kanadě. Jsou tvořeny dvěma vodopády – takzvanou Kanadskou podkovou, která je slavnější, vyšší (má 55 metrů) a Americkým vodopádem, který stojí lehce v ústraní, i když se na fotkách také objevuje.

Foto: Profimedia.cz

Niagara

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám