Hlavní obsah

Luxusní jachtu Steva Jobse dokončili, pokřtili ji jako Venuši

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní jachta ze skla a odlehčeného hliníku kotví v nizozemském přístavu Aaslmeer. Už z dálky jsou patrné čisté a jednoduché linie ve stylu Applu. Před svou smrtí se Steve Jobs podílel na návrhu 78 metrů dlouhé lodě, která se kupodivu nejmenuje iJachta, ale Venuše.

BEZ KOMENTÁŘE: Jachta podle návrhu Steva JobseVideo: OneMoreThing.nl

 
Článek

Ačkoliv je to už více než rok, co zemřel Steve Jobs zakladatel firmy Apple, řada lidí už nevěřila, že bude jeho plán luxusní lodě dokončen.

Venuše, podle římské bohyně krásy a lásky, zatím kotví v nizozemské loděnici De Vries v Aalsmeeru, odkud by měla vyplout do Spojených států. Na křest lodi přijela i vdova Laurene Powell Jobsová se svými třemi dětmi. Zatím není jisté, jestli si rodina loď nechá pro sebe, prodá ji nebo bude pronajímat, napsal server Rt.com.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Venuše v nizozemské loděnici De Vries

Foto: Michael Kooren, Reuters

Muž váže lana u jachty.

Loď byla pro Jobse velmi důležitá, pracoval na ní hodně dlouho. Dokonce, i když věděl, že už mu nezbývá moc času a začínal tušit, že už ji nejspíš neuvidí hotovou. Stále na ní pracoval, přidával design a technologie Applu. Což se promítlo například na zaoblení palubních střech, konstruktéři použili také stejný typ skla, který se používá v přístrojích od Applu a podobně.

Na projektu Venuše pracoval také francouzský projektant Philippe Starck a nizozemská firma Feadship. Svého návrháře nezapře. Na kapitánském můstku má v řadě sedm 27palcových počítačů iMac, které kontrolují jednotlivé části lodi, což se považuje za rekordní počet. Cena jachty zatím nebyla zveřejněna.

Stavaři dostali iPod Shuffle

Navíc každý stavbař, který se podílel na konstrukci, dostal jako dárek přehrávač iPod Shuffle se jménem lodi na zadní straně, spolu s poděkováním za jejich tvrdou práci a zručnost, uvedl server Theverge.com.

"Se Stevem jsme měli podobný názor na eleganci a minimalismus, v jednoduchosti je krása," řekl pro BBC o plavidle Starck.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Minimalistický design lodě

"Stejně jako v prodejnách Apple Store jsou kajuty na lodi tvořeny obrovskými tabulemi skla, téměř od země až ke stropu. Hlavní obývací část bude tvořena skleněnými zdmi, které budou 12 metrů dlouhé a tři metry vysoké. Hlavní inženýr Apple Store od něj dostal úkol vytvořit speciální sklo, které by mohlo strukturu podepřít. Následně byla loď konstruována na zakázku v jachtařské stavitelské společnosti Feadship v Nizozemsku, ale Jobs si stále pohrával s designem," popisoval jachtu Walter Isaacson, který sepsal roku 2011 životopis Steva Jobse.

"Vím, že se může stát, že zemřu a opustím Laurene s napůl rozestavenou lodí. Ale musím pokračovat. Když na tom nebudu pracovat, přiznám, že jsem umřel," citoval Jobse v životopisu Isaacson.

Foto: Profimedia.cz

Luxusní jachta Steva Jobse v nizozemském Aalsmeeru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám