Hlavní obsah

Loď Agathy Christie jezdí po Nilu už sto let

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už sto let brázdí vody Nilu lesklý černý parník Súdán, který inspiroval britskou spisovatelku Agathu Christie k napsání detektivního románu Smrt na Nilu. A i teď, koronavirové epidemii navzdory, nabízí historická loď výletní plavbu ve stopách autorky a jejího legendárního detektiva Hercula Poirota.

Foto: Profimedia.cz

Parník nepotopila ani pandemie koronaviru.

Článek

Christie se na lodi plavila spolu s manželem, archeologem Maxem Mallowanem, v roce 1933. Kniha Smrt na Nilu, jeden z jejích 66 románů, vyšla o čtyři roky později.

„Atmosféra na palubě a trasa, kterou parník absolvoval, inspirovaly Agathu Christie k napsání prvních kapitol knihy,” říká hrdě Amir Attia, provozovatel Súdánu.

Ze spojitosti se slavnou spisovatelkou těží 73 metrů dlouhé plavidlo o třech palubách dodnes. Jeden z pěti apartmánů, které nabízí, je pojmenován po této nejslavnější rodačce z městečka Torquay v jihoanglickém hrabství Devon, zatímco jedna z 18 kajut dostala jméno po Poirotovi.

Apartmán Agatha Christie je ale mezi hosty bezkonkurenčně nejoblíbenější, přiznává Attia. Dokazuje to fakt, že už nyní je zarezervován na dva roky dopředu.

Archeologové v Egyptě našli mumie se zlatými jazyky

Věda a školy

Další kajuty jsou pojmenovány po osobnostech významně spojených s Egyptem, od Alexandra Velikého, který severoafrickou zemi ve 4. století př. n. l. dobyl a nechal se prohlásit faraonem, přes britskou královnu Viktorii, která toto území od druhé poloviny 19. století spravovala, po Howarda Cartera, anglického archeologa, jenž v roce 1922 objevil hrobku Tutanchamona.

Moderní pohon

Pro milovníky historie nabízí parník osmidenní plavbu z Luxoru do Asuánu, včetně dvou nocí v hotelech, kde přespala i spisovatelka, za ceny v přepočtu od 94 tisíc do 117 tisíc korun.

Cestující si mohou vybrat mezi dvěma itineráři po Horním Egyptě – ten první je zaměřený na archeologická naleziště, ten druhý na památky přímo u Nilu. Obojí jim umožní nejen poznat tisíciletou historii egyptské civilizace, ale také navštívit ta samá místa jako královna detektivek. Je tu ovšem jeden velký rozdíl – loď dnes už není jako ve 30. letech minulého století poháněna uhlím, ale energii jí dodává nafta a solární panely.

Foto: Profimedia.cz

Posezení na palubě s výhledem na Nil patří k největším lákadlům plavby.

Zařízení Súdánu se nese v duchu Belle Époque z přelomu 19. a 20. století. Pasažéři mohou pod širým nebem relaxovat na ratanových lehátkách pozorováním břehů Nilu a posrkávat ibiškový punč nebo si dát něco tvrdšího ve stylovém baru, jehož dřevem obložené stěny jsou vyzdobeny dobovými fotografiemi významných cestujících včetně Farúka I., de facto posledního egyptského krále.

Restaurace pak podle provozovatele nabízí tu nejlepší místní kuchyni včetně večeře o čtyřech chodech. Kulinářský zážitek umocňuje hlas Umm Kulthum, jedné z nejpopulárnějších zpěvaček minulého století v arabském světě.

O celkové pohodlí pasažérů se stará 67členná posádka, která, jak zdůrazňuje provozovatel, je tvořena jak muslimy, tak křesťany. „Všichni však sdílí jedno náboženství: sloužit s úsměvem,” podtrhává.

Covid ji nepotopil

Po první vlně epidemie covidu-19, kdy byla loď nucena zůstat zakotvena v přístavu v Asuánu, se cestující na palubu vrátili v říjnu. „Byli jsme první, kteří začali fungovat,” pochvaluje si Attia.

Pro Súdán se každopádně nejednalo o první krizové období. Loď, která poprvé vyplula z egyptských doků kolem roku 1919 a na první výletní cestu vyrazila o rok později, po druhé světové válce po desetiletí chátrala až do roku 1991, kdy se dočkala první velké rekonstrukce.

Definitivně se do služby vrátila po roce 2000, kdy ji koupil a opravil jeden francouzský cestovatel, který jí navrátil její dávný lesk.

Foto: Profimedia.cz

Parník inspiroval známou autorku k sepsání jedné z jejích knih.

Attia je skálopevně přesvědčen, že pandemie jeho plavidlo nepotopí. „To, co nabízíme, je jedinečné. A Egypt jako turistická destinace nikdy neomrzí,” podotýká.

Doufá navíc, že zájem o Súdán ještě dále vzroste po uvedení nové filmové adaptace Smrti na Nilu od britského herce a producenta Kennetha Branagha, která se má na plátnech kin objevit na podzim letošního roku. Branagh, který si Hercula Poirota zahrál už v roce 2017 v adaptaci neméně známého románu Vražda v Orient expresu, prozradil, že nová verze Smrti na Nilu je „velmi ponurá, dráždivá a znepokojující”.

„Pojednává o lásce, posedlosti a chtíči, velkých primárních emocích, které lidi podstatně ovlivňují,” řekl v jednom z rozhovorů. Smrt na Nilu se od svého vydání dočkala řady filmových, televizních, divadelních a rozhlasových adaptací.

Mezi nejznámější patří film z roku 1978, v němž vedle Petera Ustinova coby Poirota herecky září také Maggie Smithová, Angela Lansburyová či David Niven. Velmi populární mezi mladšími ročníky je také filmová adaptace z roku 2004 v jednom z dílů seriálu Hercule Poirot, kde hrál hlavní roli David Suchet.

Káhirské oko? Egypt chce lákat turisty na obří vyhlídkové kolo

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám