Hlavní obsah

Lidé z celého světa mohou vymyslet jména pro polární záři

Novinky, Michael Švarc

Spatřit polární záři bude letos kvůli pandemii pro množství turistů nemožné. Organizace Visit Arctic Europe ovšem návštěvníky nabádá, aby v mezičase pomohli alespoň vymyslet jména pro sluneční bouře, které při kontaktu s magnetickým polem Země jev způsobují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podobně jako se dávají jména klasickým bouřím a hurikánům, chtěla by turistická organizace Visit Arctic Europe pojmenovávat i nejsilnější bouře slunečního větru, jež způsobují intenzivní polární záři, píše server Independent.

„Od podzimu do jara je v arktické oblasti Evropy vidět tolik polárních září, že jsme se rozhodli dávat jim jména, podobně jako jsou pojmenovávány další bouře,“ uvedl programový šéf organizace Rauno Posio. Dodává, že takto dostanou vlastní identitu a bude snazší o konkrétním jevu mluvit.

Cílem iniciativy je umožnit lidem z celého světa větší propojení s tímto nezaměnitelným atmosférickým jevem.

Polární záře dostávala jména už dříve — norská, švédská či finská, spojená se severskou historií. Nyní se do navrhování jmen může zapojit kdokoli, přičemž může napsat i krátký příběh či vysvětlení, proč by to či ono jméno mělo být vybráno.

Následní vítězové poté budou uveřejněni na stránkách Naming Auroras nebo instagramovém profilu organizace Visit Arctic Europe.

K vidění i ve Skotsku

Polární záře, též aurora borealis či aurora australis, vzniká ve vysoké atmosféře od 80 do 100 kilometrů, když se mrak slunečního větru setká s magnetickým polem Země. Viditelná je zejména kolem polárního kruhu, tradičně právě v severoevropských zemích, na Islandu, Aljašce či v Kanadě, lze ji ale spatřit i ve Skotsku, které obvykle není považováno za tradiční destinaci pro její pozorování.

Do nekonečné noci na polární záři. Kam za ní v Evropě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám