Hlavní obsah

Levitující rychlovlak poprvé svezl cestující rychlostí přes 500 km/h

Novinky, fis

První stovku šťastlivců minulý týden svezl v Japonsku rychlostí přes 500 kilometrů za hodinu zkušební maglev Šinkansen. Nejmodernější rychlovlak se vydal na trasu dlouhou 43 kilometrů mezi městy Uenohara a Fuefuki.

BEZ KOMENTÁŘE: Rychlovlak Maglev při rychlostních testech v roce 2014

 
Článek

Osmidenní zkušební provoz na palubě rychlovlaku si v prosinci užije 2400 cestujících, kteří byli vybráni pomocí losování. Zájem o tento nezapomenutelný zážitek projevilo celkem 30 tisíc lidí.

Souprava, pohybující se na magnetickém polštáři, dosáhla rychlosti 502 kilometrů v hodině. Nadšení cestující to mohli sledovat na velkých obrazovkách. Dosavadní vlaky, které se pohybovaly rychlostí 320 kilometrů za hodinu, tak byly s velkou rezervou překonány.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Cestující sledovali narůstající rychlost vlaku na obrazovkách.

Nová generace rychlovlaků by měla jezdit v soupravách o 16 vozech, které pojmou až 1000 pasažérů. Plně se mají do provozu zařadit od roku 2027.

Rychlostního rekordu v rámci železniční dopravy dosáhli Japonci v roce 2005, když jejich vlak dosáhl rychlosti 581 kilometrů v hodině. Tehdy se však ve vagónech nevezli cestující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám