Hlavní obsah

Léto nepřálo koupalištím, turisté více mířili za památkami a do zoo

Letošní chladnější léto přálo provozovatelům památek, hoteliérům nebo třeba zoologickým zahradám. Návštěvnost jim většinou ve srovnání s loňskem vzrostla. V opačné situaci se ocitla koupaliště a plovárny. Jejich provozovatelé hodnotí letošní sezónu jako jednu z nejhorších za poslední roky. Uškodil jim zejména chladný srpen.

Foto: Aleš Honus, Právo

Návštěvnost koupališť byla v letní sezóně 2014 nízká kvůli chladnému počasí. Ilustrační foto

Článek

Mezi hrady a zámky si výrazně polepšily například Zákupy na Českolipsku. Památku loni o prázdninách navštívilo 8340 lidí, letos jich bylo 18 000. Návštěvnost vzrostla i středočeským turistickým tahákům — Karlštejnu a Konopišti. Tamní kasteláni si navíc pochvalují velký zájem o večerní prohlídky. Rekordní návštěvnost čeká také zámek v Litomyšli.

Řada provozovatelů památek vidí za letošní dobrou sezónou kromě příznivého počasí také zvýšený počet doprovodných akcí. Je to případ například Bouzova v Olomouckém kraji, kam dorazilo 82 000 návštěvníků, meziročně o 13 000 více. Už třetím rokem po sobě roste návštěvnost zámku v Lednici. Zatímco loni do něj zavítalo do konce prázdnin 260 000 lidí, letos už je to 277 000. Zhruba o pět až deset procent vzroste návštěvnost Bítova.

Hurá za zvířátky

Jihlavská zoo je nejoblíbenějším turistickým cílem na Vysočině. Od začátku roku do konce srpna prošlo jejími branami více než 236 000 lidí, o 5000 více než ve stejném období vloni. V zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou letos očekávají nejlepší návštěvnost za posledních sedm let, zahradu si prohlédne asi 260 000 lidí. Olomoucká zoo sice zažila slabší letní měsíce, ale od začátku roku letos přišlo asi o 40 000 lidí více než loni.

Podařenou sezónu za sebou mají i další turistické atrakce. Více lidí přišlo například do továrny výrobce dřevěných hraček Detoa v Albrechticích v Jizerských horách, kde jsou i kreativní dílny. Spokojeni jsou i v harrachovské sklárně a zájem byl také o úzkorozchodnou dráhu ve Zbýšově na Brněnsku. Rekord návštěvnosti zaznamenala technická památka Důl Michal v Ostravě, kde často připravovali program pro děti z příměstských táborů.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Horší sezónu naopak hlásí některé kempy a vyloženě špatné léto za sebou mají koupaliště bez výjimky ve všech krajích. Návštěvnost klesala především v srpnu, kdy se ochladilo. Například správci letních koupališť na Vysočině označili končící sezónu jako nejslabší za řadu let. V městských bazénech se ve srovnání s loňským teplým létem vykoupala sotva polovina lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám