Hlavní obsah

Letiště v New Yorku otevřelo terminál jen pro zvířata

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvířecí oáza na newyorském letišti J. F. Kennedyho poskytne psům, kočkám a dalším zvířatům veškerou potřebnou péči a mnohem víc. Otevřel se jim totiž vlastní terminál nazvaný Archa. Realizace celého projektu stála přes 65 miliónů dolarů, zhruba 1,66 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Přeprava koní letadlem, ilustrační foto

Článek

Letadlová přeprava zvířat není vůbec jednoduchá a ani levná záležitost. Zrovna newyorské letiště J. F. Kennedyho, které je jedním z nejrušnějších letišť na celém světě, jich ročně přepraví přes 70 000. Proto už od roku 2015 existovaly plány na stavbu nového terminálu zvaného Archa určeného pro téměř všechny možné zvířecí společníky lidí.

Před odletem zdejší pracovníci poučí majitele o tom, jak se s jejich mazlíčky na palubě letadla bude zacházet, pokud je to nutné, zvířata očipují, poskytnou krmivo i vodu, zajistí jim během čekání zábavu, odpočinek a poté je dopraví do letadla.

Archa nabídne prostory i pro exotická zvířata, dobytek a koně, pro které má připraveno celkem 70 klimatizovaných stájí s měkkými podlahami, prostor po volný pohyb a sprchy. Pro opeřence bude k dispozici ptačí voliéra, terminál poskytne i speciální privátní prostory pro tučňáky. Pro všechny případy nechybí ani karanténa.

Luxus, který dokonce překonává první třídu pro lidské pasažéry, čeká hlavně na psy a kočky v zařízení Paradise 4 Paws. Chlupatí mazlíčci si ve svém speciálním hotelu budou moct užít např. bazén ve tvaru kosti, herní sál, nebo masážní salón, kde zaměstnanci své hosty načešou a udělají jim manikúru.

Čekání na let někdy opravdu zabere dost času, ale i při něm mohou být zvířata v kontaktu se svými zaneprázdněnými pány. V herně jsou rozmístěny širokoúhlé televizní obrazovky a majitelé tak mohou na své zvíře dohlížet přes webkameru. Zůstanou-li v terminálu Archa přes noc, budou spát v klasických „lidských“ postelích a z obrazovek jim zaměstnanci promítnou fotografii jejich pánů, aby se „cítili jako doma“.

Archa už je částečně v provozu, v polovině února bylo otevřeno zařízení pro psy a kočky. Prostory pro dobytek, koně a ptačí voliéra budou otevřeny v průběhu tohoto roku. Kompletní zařízení Archy pak bude fungovat 24 hodin denně sedm dní v týdnu, a to po celý rok.

Ještě letos v létě je v plánu k Arše přidat i veterinární kliniku, která by zajistila okamžitou zdravotní péči potřebným zvířatům. Za péči pro svého mazlíčka cestující zaplatí zhruba 100 dolarů za jednu noc. S tím vším, co Archa nabízí, mají skutečně zaručeno, že se jejich zvíře bude mít na letišti snad ještě líp než oni sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám