Hlavní obsah

Letadlo, nebo kostel? Designérka navrhla přenosné vitráže na cesty

Novinky, mšv

Pořizovat si jakékoli věci na cestování se aktuálně zdá zbytečné. Než však udeřila pandemie, přišla designérka Danielle Baskinová s vychytávkou do letadel, která všechny přiblíží nebi ještě o něco více. Vytvořila totiž přenosné nalepovací vitráže do oken, jež prý pomohou prý vnést trochu klidu do duše, uvedl server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přenosné vitráže jsou vyrobeny z fólie, která se lehce přichytí na okénko v kabině a pak se zase sloupne. Výhodou této vychytávky je jistě i její skladnost, vejde se totiž srolovaná do kabelky či batohu. „V době, kdy jsem vitráže vymyslela, se koronavirus teprve začínal globálně šířit a spousta letadel stále operovala,“ vysvětlila Baskinová. „Měla jsem za to, že tato úprava pomůže transformovat letadlo ve více duchovní místo, pokud se někdo například bojí, že onemocní,“ dodala.

Designérka myslela i na různé velikosti okének. Vitráže jsou proto vyrobeny v celkem pěti variantách, které lze aplikovat v Airbusech A330 a A350, a pak v Boeinzích 707-767, 777X a 787. „Lidé, kteří si je už objednali, si je prý nechají zatím na okně doma, aby si připomínali budoucí cestovatelské plány,“ řekla Baskinová.

Nejlevnější a nejmenší vitráže určené právě pro Airbus A330 jsou podle designérky už vyprodané. Jedna fólie vyjde na 25 dolarů, v přepočtu zhruba 625 korun. „Možná to chvíli zabere, ale až příště poletí lidé bez obav, že se nakazí, bude v tom značná magie,“ dodala designérka.

Spojit lidi ze světa

Mezitím ale Baskinová přišla i s dalším projektem. Začátkem března spustila společně se spolupracovníkem Maxem Hawkinsem bezplatnou aplikaci QuarantineChat, která náhodně propojuje uživatele po celém světě uvězněné doma v karanténě. Lidé si tak mohou popovídat a na chvíli se přenést na jiné místo. „Spojila jsem se s lidmi z celého světa — z Berlína, Hirošimy, Dubaje, Dijonu, Madridu,“ uvedla.

V dobách izolace jde o způsob, jak se potkat s novými lidmi. „Několik lidí, se kterými jsem se spárovala, bych rozhodně navštívila, kdybych byla v jejich městě,“ uzavřela Baskinová.

Nové sedačky v letadlech mají vyřešit problémy se spánkem

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám