Hlavní obsah

Lefkáda je rájem windsurfingu

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov Lefkáda leží při západním pobřeží Řecka v Jónském moři. Od pevniny dělí ostrov úzký průplav, který byl v minulosti několikrát prokopán a zase zasypán. Právě teď je Lefkáda ostrovem, s pevninou je spojen sypanou hrází a mostem. Nechte se příjemně ovívat vlhkým vánkem prosyceným mořskou solí.

Foto: Foto archív, Právo

Pláže na ostrově Lefkáda jsou často označovány za nejkrásnější v Řecku.

Článek

Typickým rysem ostrovního klimatu je stálý příjemný vánek prosycený mořskou solí a vlhkostí. Množství srážek v zimním období a dostatek spodní vody dal vzniknout bohaté a pestré subtropické vegetaci. Na rozdíl od míst, která jsou v létě vyprahlá a spálená sluncem, je Lefkáda stále zelená.

Ráj windsurfingu i pro začátečníky

Lefkada je rájem windsurfingu. Pláž ve Vassiliki je jedním z deseti nejlepších windsurfařských „terénů“ na světě a třetí nejlepší v Evropě, spolu s Agios Ioannis.

Jónské moře, které je během letních měsíců „ochlazováno“ teplými větry (mistral), nabízí vynikající větrné podmínky a umožňuje surfařům vyzkoušet si nové triky a manévry.

Každé poledne, ve stejnou hodinu, se na obou plážích začne zvedat vítr a jeho síla postupně narůstá a sílí až do pozdního odpoledne. Uzavřený záliv je ráno ideální pro začínající surfaře, protože je zde rovná voda bez vln.

.: Západní pobřeží Lefkády je rájem windsurfařů.foto: Právo/Foto archív

Síla větru je okolo 4–8 bft. Vassiliki je ideálním místem pro slalom a freestyle. Naleznete zde mnoho škol a surfařských obchodů.

Na severu ostrova, blízko hlavního města Lefkas je pláž Agios Giannis. Tu zase zbožňují milovníci vln. Dlužno říci, že surfování se tu provozuje i během zimy.

Díky silnému větru se lze dosáhnout rychlosti až 30–40 uzlů

Pláže východního pobřeží jsou úzké písečně-oblázkové s pozvolným vstupem do vody. Díky blízké pevnině, nebo v oblasti Nidri soustavě ostrůvků, je pobřeží chráněno, hladina moře je klidná a umožňuje bezpečné koupání.

Na jih od letoviska Nidri se nachází řada malých oblázkových plážiček sevřených mezi útesy s neuvěřitelně průzračnou vodou, bohatou na mořské živočichy.

Vyznavače potápění jistě potěší i několik přímořských jeskyní, do kterých nabízí mnoho řeckých společností pravidelné výlety.

Nejkrásnější pláž je Mikros Gialos

Z pláží jižního pobřeží se těší největší oblibě pláž Mikros Gialos a pláž Agiofili. Na druhou zmíněnou pláž se dá dostat vodním taxi, které odjíždí v pravidelných intervalech z přístavu ve Vassiliki.

Můžete se tam taktéž vydat po vlastní ose, a to buď na motorce, nebo autem. Každopádně počítejte, že nějaký kus cesty budete muset ujít po svých.

Pláž Agiofili se za poslední léta těší stále větší oblibě, a proto je nejlépe se tam vydat již brzy ráno, než se tam dopraví množství turistů.

Rady na cestu
Nejbližší letiště na pevnině je Preveza-Actio, vzdálené přibližně 20 km od Lefkády.
Ostrov má rozlohu přibližně 300 km2 a žije na něm přes 20 tisíc obyvatel. Obvod ostrova je 115 km.
Na Lefkádě se nacházejí nejvyhlášenější pláže Řecka. Nejznámější je Porto Katsiki na západě ostrova, která bývá řazena i mezi nejkrásnější pláže světa.
Správním střediskem prefektury je město Lefkáda (Lefkas).
Nejznámějšími turistickými letovisky jsou Nidri (východ), Agios Nikitas (západ) a Vassiliki (jih ostrova).
Západní a východní strana ostrova se výrazně liší. Východ je více osídlený s klidným mořem, západní strana nabízí nejkrásnější pláže, často liduprázdné.
Půvabné jsou také malé ostrůvky při východním pobřeží, nejznámější je Scorpios vlastněný rodinou Onassisů.
Při východním pobřeží je moře klidné a koupání jako v rybníce, zatímco západní pobřeží je v obou případech návětrné, s většími vlnami a mořskými proudy.
Na Lefkádě je většina ubytovacích kapacit roztroušena v menších hotelích a penziónech, na Rhodu převažují klasické rekreační komplexy a bohatým vybavením a často s programem all inclusive

Lefkáda ve zkratce

Své jméno získal ostrov podle nejjižnějšího výběžku západního pobřeží – proslulé bílé skály Lefkatas (lefkos – bílý) opředené legendami již z raných dob řecké mytologie.

Podle pověstí se v těchto místech nacházela jedna z bran do Hádovy říše podsvětí, další prameny se zmiňují o tragické smrti antické básnířky Sapfó, která ukončila svůj život skokem z této skály z nešťastné lásky ke krásnému Faónovi.

Stával zde Apollónův chrám, jehož zbytky se nedochovaly. Dnes na jeho místě stojí maják.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Pohoda na řeckém ostrově Sámos

Řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací mnoha českých rekreantů, zejména pro svou malebnost a civilizovanou možnost rekreace. Pokud dáváte přednost místům,...

Lesbos - klidný ostrov básnířky Sapfó

V našem malém světě je mnohem více lidí, kteří nemají tušení o existenci ostrova Lesbos, než těch, kteří o něm něco vědí. Samotný název ostrova však mnohým...

Maledivy: korálky v Indickém oceánu

Stvořitel se po týdnu usilovné práce rozhlížel, aby zjistil, co jeho dílu ještě chybí. Kousek nad rovníkem uviděl v Indickém oceánu místo, kde podle jeho...

Výběr článků

Načítám