Hlavní obsah

Ledová skluzavka do kanadského podzemí měří neskutečných 140 m

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podzemí kanadských Skalistých hor v provincii Alberta našli vědci ukrytou neuvěřitelně dlouhou skluzavku, která nerozmrzá. Ledovcový úkaz měří úctyhodných 140 metrů. Část podzemních chodeb zůstává zatím neprozkoumaná.

Foto: Profimedia.cz

Jediný chybný krok mimo by mohl mít fatální následky.

Článek

Tající sníh a dešťová voda stékala vstupem do jeskyně, kde pozvolna zmrzla do podoby přírodního ledového vodopádu. Vrstva ledu je několik metrů tlustá. Výzkumníci měli na ní pocit, jako by se vznášeli, což následně vedlo k dezorientaci v prostoru.

Nad křišťálově průzračným ledem se rozléhala neuvěřitelně silná ozvěna. Zhoršovala komunikaci tak, že průzkumníci Adam Walker, Nick Vieira a Christian Stenner museli vždy mezi slovy dělat pauzy tak, aby bylo jejich sdělení srozumitelné.

Foto: Profimedia.cz

Cesta je možná jen za pomoci cepínů.

Jeskyni pojmenovali Booming Ice Chasm (volně přeloženo jako Strž dunícího ledu) podle zvuku, který vydávají padající kameny na cestě dolů do hlubin jeskyně.

V jeskyni se drží chladný zimní vzduch, který nemá kam uniknout. Takovému jevu se říká jeskyně ledové pasti. V zimě se ledový vzduch usazuje v jeskyni, vytlačuje tak teplý vzduch, který stoupá z jeskyně. Během léta zůstává studený vzduch na místě. Teplý vzduch je lehčí a nemá šanci, jak se dostat do jeskyně. Proto zůstává v jeskyni mrazivo po celý rok.

Foto: Profimedia.cz

Jediný chybný krok mimo by mohl mít fatální následky.

Foto: Profimedia.cz

Ledová skluzavka měří 140 metrů.

"Je obzvlášť složité prozkoumat takové místo, kde se pohybujete s mačkami a cepíny. Pokud by někdo uklouznul na ledu, letěl by neuvěřitelnou rychlostí až na dno jeskyně. Další nebezpečí jeskyně spočívá v tom, že když se vám uvnitř něco stane, jediný způsob, jak se dostat ven je stejná cesta, jakou jste se dostali dovnitř," vysvětlil listu Daily Mail fotograf Francois-Xavier De Ruydts.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do jeskyně

"Jen několik zranění v jeskyni bývá fatální, ale trvalo by dny než byste zraněného dostali zpátky na povrch. Ten by pak mohl zemřít na vyčerpání a podchlazení," dodal Belgičan žijící v kanadském Vancouveru.

"Navíc roste nebezpečí s ledem, který je v jeskyni. Nejen, že je pohyb po něm daleko obtížnější, ale také se mnohem hůře udržuje tělesná teplota. Když se dlouho nehýbete, je vám zima. Když se hýbete rychle, je vám horko," dodal Francois.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do jeskyně

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám